Efter mange års juridisk tovtrækkeri ser det nu ud til, at endnu flere af sportsfolkene, som købte forbudt assistance hos den berygtede spanske dopinglæge Eufemiano Fuentes, bliver afsløret. Ifølge den spanske avis El Pais er antidoping-laboratoriet i Lausanne tæt på at kunne offentliggøre navnene på de dopingsvindlere, der havde poser med deres eget blod liggende hos Fuentes til senere brug, da det blev konfiskeret ved en razzia tilbage i 2006.

Mere end 200 blodposer blev dengang konfiskeret, og ifølge El Pais tilhørte blodet 36 forskellige sportsfolk.

Den spanske avis skriver, at laboratoriet i Lausanne i de sidste to måneder har krydstjekket blodet med DNA-profiler fra de mistænkte sportsfolk. Det skulle dreje sig om 20 cykelryttere, mens resten angiveligt er altetikfolk.

Blodposerne, der var bevismateriale i sagen mod dopinglægen Fuentes, skulle være blevet destrueret, men efter en appel fra UCI, det spanske cykelforbund RFEC, den italienske olympiske komité CONI samt det verdensomspændende antidoping agenter WADA blev poserne udleveret og overgivet til laboratoritet i et forsøg på at identificere synderne.

Kort før Tour de France-starten i 2006 blev en liste med 58 navne på Fuentes-kunder offentliggjort, og det betød, at favoritterne Jan Ullrich, Ivan Basso Francisco Mancebo og Oscar Sevilla blev trukket ud af løbet. Men siden blev en række af de største stjerner alligevel frikendt på grund af manglende beviser. Det gjaldt blandt andet den senere Tour-vinder Alberto Contador.

Men nu ser det altså ud til, at man får vished for, hvem de 36 dopingsnydere er. Mange af de mistænkte sportsfolk har dog stoppet karrierren siden, og da forældelsesfristen er overskredet, får det ingen praktisk betydning. Derimod er deres eftermæle i fare.

Det kan blandt andet ramme det schweiziske wattmonster Fabian Cancellara, som i efteråret takkede af en lang og glorværdig karriere. Fuentes brugte kodenavne for sine kunder, og den 35-årige schweizer er tidligere blevet sat i forbindelse med kodenavnet 'Luigi'.

Efter OL-guldet i Rio havde Lance Armstrong på Twitter således kun en kommentar til Cancellaras sejr på enkeltstarten: Luigi!

Siden har hollænderen Thomas Dekker i en selvbiografi dog fastslået, at det var ham, der stod i Fuentes-arkivet som 'Clasicomano Luigi'.

Det vil næppe heller gøre noget godt for Alberto Contador i hans karrieres absolutte efterår, hvis han officielt bliver bekræftet som kunde hos Fuentes, selvom det ligger ti år tilbage.

Den tidligere spanske cykelrytter Jesus Manzano har udtalt, at han mødte adskillige daværende fodboldstjerner fra den spanske liga, når han var til behandling hos dopinglægen, men det er altså åbenbart ingen beviser blandt blodposerne for, at fodboldspillerne også har gjort brug af Fuentes' ulovlige præstationsfremmende metoder. Til gengæld skulle der altså være en række atletik-folk - formentlig løbere - som nu kan se frem til at blive hevet frem i lyset som dopingsnydere. Den spanske forhindringsløber Marta Dominguez er dog allerede blevet afsløret som kunde hos dopinglægen.

 

Andre læser også