»Jeg er stolt og glad over at have kendt ham.«

Sådan lyder ordene fra Lars Seier Christensen om den afdøde Chris Anker Sørensen.

Den tidligere cykelrytter blev påkørt af en varevogn under en cykeltur i Belgien og blev kun 37 år, men de to samarbejdede i løbet af Chris Ankers karriere, hvor han kørte for Team Saxo Bank.

Et hold, Lars Seier Christensen sponsorerede.

Lars Seier Christensen og Chris Anker Sørensen til Tour de France i 2011 med Saxo Bank.
Lars Seier Christensen og Chris Anker Sørensen til Tour de France i 2011 med Saxo Bank. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Det gjorde meget ondt at høre om Chris Ankers alt for tidlige død. Og det føles også ekstra forkert, at det er på en træningstur, at det hele slutter så brat efter alle de risici og 100 procents engagement, han gav i hele sin karriere,« skriver rigmanden i en sms til B.T.

»Chris Anker var hos Team Saxo Bank i hele perioden, hvor vi var sponsorer, og viste sig altid frem fra sin bedste side. Hårdtarbejdende, dybt loyal og altid klar med en sjov bemærkning.«

Sluttelig tilføjer Lars Seier Christensen, at han var stolt over at have Chris Anker Sørensen på Team Saxo Bank.

En anden, der samarbejdede med Chris Anker Sørensen på holdet, er Lars Michaelsen.

I dag er han ledende sportsdirektør på Team Qhubeka NextHash, men dengang var Michaelsen ansat på Bjarne Riis og Lars Seiers cykelhold.

»De seneste år som rytter var Chris Anker sådan en, der bandt tingene sammen i en trup. Både fordi han havde en overordnet forståelse for det taktiske, men også fordi han var en vellidt person.«

»Han formåede at lime tingene sammen på et hold og var opofrende. Han kendte sin plads. En ting er at kende sin plads, men jeg tror, at det var noget, der lå til ham. Han ville det bedste,« fremstammer Lars Michaelsen, der er tydelig berørt af situationen.

Chris Anker Sørensen var ikke den danske rytter med det største trofæskab, men i 2015 blev han dansk mester i linjeløb.

Netop den dag var Lars Michaelsen med, og den dag beskriver han som det største sportslige minde, de to havde sammen.

I udgangspunktet var det slet ikke meningen, at der skulle køres for Chris Anker Sørensen, der som (næsten) altid var med som hjælperytter.

»Den dag var vores strategi ikke til Chris Anker, men han var ikke til at slå ned. Han arbejdede og kørte folk sønder og sammen for Michael Mørkøv og Michael Valgren, som skulle skydes af til sidst,« husker Lars Michaelsen.

Men 28. juni 2015 var hverken Michael Mørkøvs eller Michael Valgrens dag. Det var Chris Ankers.

Lars Michaelsen arbejdede sammen med Chris Anker Sørensen på Team Saxo Bank, som senere hed Tinkoff-Saxo.
Lars Michaelsen arbejdede sammen med Chris Anker Sørensen på Team Saxo Bank, som senere hed Tinkoff-Saxo. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Efter at have ført hele løbet for sine holdkammerater udformede det sig sådan, at han pludselig var holdets bedste kort til at vinde.

»Det blev hans tur til at køre efter, han havde stadig benene, og han kom til mål med Martin Mortensen,« forklarer Lars Michaelsen.

»Chris Anker har aldrig været kendt for en god spurt, og sandsynligheden for, at han ville ende som nummer to ud af to i en tomandsspurt var overhængende stor.«

Sportsdirektøren pressede derfor holdbilen op til de to forreste ryttere, der så ud til at skulle afgøre mesterskabet mellem sig med tre kilometer tilbage.

For at stoppe den fuldstændig ustyrlige Chris Anker Sørensen måtte Lars Michaelsen give ham klar besked, så også Martin Mortensen hørte det.

»Du har ført nok i dag. Du tager ikke flere føringer fra nu af, pånær den sidste. Forstået?«

Det viste sig at være klogt. Mod alle forventninger kørte Chris Anker Sørensen fra Martin Mortensen i spurten og kunne kalde sig for dansk mester.

For første og eneste gang i karrieren.

Chris Anker Sørensen efterlader sig en kone og to døtre.

Han var i Belgien for at kommentere VM i cykling.