Hvis Jonas Vingegaard skal gøre sig nogen forhåbninger om at fortsætte sin gule drøm, skal han stå knivskarp på startstregen til Tour de France om sølle 67 dage.

Det danske cykelgeni befinder sig lige nu i en kamp mod uret efter det voldsomme styrt i Baskerlandet Rundt, der kostede en punkteret lunge samt brækkede rib- og kraveben og 12 dage i en hospitalsseng.

Udsigterne for at se ham til Touren er ikke for gode, mener læge ved Team Danmark Mads Münster Karlsson.

»Jeg håber, at han bliver klar, men jeg er bange for, at han ikke når det. Visma har udtalt, at han kun kører, hvis han er 100 procent klar, så de næste ti dage bliver afgørende. Jeg tror først, at han er på landevejen om 2-3 uger fra nu af.«

Jonas Vingegaard nåede at køre tre fulde etaper i Baskerlandet Rundt, inden han udgik på fjerdedagen.
Jonas Vingegaard nåede at køre tre fulde etaper i Baskerlandet Rundt, inden han udgik på fjerdedagen. Foto: Juan Herrero/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Vi kender fortsat ikke meget til skadens omfang, men jeg kan have min tvivl om, han når op på det niveau, han ellers havde haft. Går der ti dage, inden han kan træne ordentligt igen, er der gået fire uger. Er han derimod snart på cyklen igen, så er chancen større.«

Siden styrtet torsdag 4. april har Visma-Lease a Bike holdt kortene tæt ind til kroppen, når det har omhandlet Vingegaards tilstand.

Holdet har også været meget sparsomt med at forklare, hvad planen for danskeren er herfra – ud over, at han skal restituere.

Til gengæld tør Mads Münster Karlsson godt komme med et forsigtigt bud på, hvad man typisk skal i gang med i Vingegaards situation. Én vigtig ting er at planlægge kortsigtet.

»Det kan være dage til at starte med, og så ser man, hvordan atleten responderer på det. Men det er vigtigt at starte roligt ud og sætte større og større load på derfra,« påpeger han.

»Først ruller man lidt, og så sætter man gradvist mere modstand på. Til sidst gælder det om at få gang i kvalitetstræning med relevante intervaller og løbsrelevante kilometer.«

Restitutionen er selvfølgelig også enormt vigtig – men det har også sin pris at ligge på langs. For det betyder betydelige muskeltab at være sengeliggende.

»Hvis man har været sengeliggende i to uger, tager det op til fire uger at komme tilbage til den samme muskelstyrke i forlåret for almindelige mennesker,« siger Mads Münster Karlsson og tilføjer, at man ikke præcis ved, hvordan det er for eliteatleter.

»Der er stor forskel på muskelstyrke og så kondition og iltoptagelse. Vingegaard skal bruge en kombination af dem. Der ryger noget form, men studier indikerer, at der skal mere end to uger til, før der sker et tab i iltoptagelse, og det taler til hans fordel, selvom der er individuelle forskelle.«

Jonas Vingegaard bør snart være i stand til at kunne holde på et styr igen, da der typisk går tre-fire uger, før et kraveben kommer sig. Smerterne fra de brækkede ribben kan derimod blive siddende i tre måneder.

Præcis hvor meget træning den dobbelte Tour-vinder har været i stand til, siden han blev udskrevet, er ikke til at vide. 

Tour de France starter lørdag 29. juni i Firenze.