Michael Rasmussen så en træt og udkørt Bjarne Riis i DRs dokumentar 'Riis - forfra' torsdag aften, som stadig ikke vil fortælle sandheden om doping på hans cykelhold.

Det var en følelsesladet Bjarne Riis, som seerne af dokumentarfilmen 'Riis - forfra' så bryde sammen for åben skærm, mens dopingbeskyldningerne fra specielt Tyler Hamilton eksploderede rundt om ham.

En anden, der har bragt belastende beskyldninger om dopingbrug på Bjarne Riis' cykelhold, er den tidligere danske rytter Michael Rasmussen.

Kyllingen, som Rasmussen kaldes, sad også og fulgte dokumentaren torsdag aften, og her kunne han igen se sin tidligere sportsdirektør afvise at forholde sig til alle beskyldningerne om doping. Men har så samtidigt en Bjarne Riis, der var presset helt ud til kanten af sit følelsesregister.

- Det var en træt og udkørt mand, synes jeg, lyder Michael Rasmussens umiddelbare kommentar til den Bjarne Riis, der blev skildret i dokumentaren.

- Men fuldstændig som Tyler Hamilton siger, så gør sandheden ondt engang i mellem. Men jeg kan sagtens associere mig med de tanker, Bjarne gør sig, for jeg har selv været der. Og jeg har jo også været igennem hele den tur, der minder utroligt meget om det, Bjarne er igennem nu, siger Michael Rasmussen.

Han holder dog stadig fast i sin påstand om, at Bjarne Riis både så og kendte til sine rytteres brug af ulovlige stoffer på cykelholdet. En sandhed, Riis ifølge Rasmussen bevidst undlod at fortælle om.

- Det, Bjarne siger, er sådan set rigtigt nok, men han fortæller bare ikke hele sandheden, siger Michael Rasmussen, der forklarer Bjarne Riis' nærmest larmende tavshed om doping i sin tid som holdejer således:

- Bjarne har jo stadig en hel masse interesser, han skal tage hensyn til. Hvis han havde fortalt hele sandheden i første omgang i 2007, var han nok blevet suspenderet og kunne ikke drive sit cykelhold. Og hvis han fortæller hele sandheden nu, er det nok det samme scenarie, der kan gentage sig. Derfor er hans motiv jo klart nok, siger Michael Rasmussen.

Bjarne Riis afviste blandt andet at tale om doping med den begrundelse, at han ikke følte behov for at sætte sig i en offentlig skriftestol og svare for sig. Lige som Riis heller ikke så nogen grund til at angive andre for brug af ulovlige medikamenter.

Det omvendte var derimod tilfældet for Michel Rasmussen, da han gik til bekendelse i januar 2013.

- Folk kan have forskellige motiver til at gøre det, de nu gør. Jeg følte, det var det rigtige for mig at gøre. Bjarne føler så, at der er noget andet, som er rigtigt at gøre for ham, siger Michael Rasmussen og tilføjer:

- Hvis han endelig vil, så har Bjarne masser af muligheder for at tale om alt det, han har lyst til, og han taler da også med anti-doping-myndighederne.

Michael Rasmussen vurderer dog, at dokumentarfilmen, trods den manglende dopingbekendelse, viser et sandfærdigt billede af personen Bjarne Riis.

- Det tror jeg nu nok. Han er jo en meget indelukket person. Jeg har aldrig haft lange samtaler med Bjarne - det er nærmest en umulig opgave at have det, siger

Og Kyllingen kan have svært ved at se Bjarne Riis fortsætte som team manager.

- Hvis han skal tilbage og være den holdleder, han kan være, kræver det, han får mere overskud, end han gav udtryk for i filmen. Men han har fået styr på en masse ting henover efteråret, og det må alt andet lige give ham en vis ro, vurderer Michael Rasmussen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.