Ineos-cykelrytteren Filippo Ganna håber, han en dag kan fejre et veludført attentat på timerekorden.

Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Ole Ritter, Eddy Merckx, Francesco Moser, Miguel Indurain, Chris Boardman, Bradley Wiggins.

Legendariske cykelsportsnavne har i tidernes løb slået den mytiske timerekord, og måske kommer der et nyt navn på listen næste år.

I hvert fald pønser verdensmesteren i enkeltstart, italienske Filippo Ganna, på at skrive sig ind i historiebøgerne som det menneske, der på en time formår at vride flest kilometer ud af kroppen og cyklen.

Det fortæller Ineos-rytteren i et interview med La Gazzetta dello Sport, skriver Cyclingnews.

- Jeg vil tale med mit hold om det senere. Det bliver i januar, og så vil jeg måske sætte et angreb ind næste sommer.

- Lad os håbe, jeg en dag kan åbne en god flaske rosévin og fejre et succesfuldt forsøg på at slå timerekorden, siger Filippo Ganna.

Lige nu er belgiske Victor Campenaerts indehaver af rekorden. Han satte den i april 2019 på en cykelbane i Mexico, hvor han kørte 55,087 kilometer. Han var dermed den første til at nå en gennemsnitsfart over 55 kilometer i timen.

Den allerførste timerekord blev sat i 1873 af britiske James Moore. Han kørte 23,331 kilometer på en cykel, der mest af alt mindede om en væltepeter, hvor forhjulet er langt større end baghjulet.

Siden har flere af cykelsportens helt store navne erobret rekorden. Reglerne for rekordforsøget er desuden blevet moderniseret i årenes løb.

Tidligere blev en timerekord eksempelvis kun godkendt, hvis den blev sat på en almindelig racercykel. I 2014 blev det tilladt at bruge alle cykler, der er godkendt af Den Internationale Cykelunion (UCI).

Desuden skal man være i besiddelse af et biologisk pas, som er et redskab i kampen mod doping.

Filippo Ganna er bevidst om, at han ikke kommer sovende til rekorden, selv om han i øjeblikket er den klart stærkeste på en enkeltstartscykel. Han har tidligere i år kørt en test på 30 minutter, og efter den var han helt færdig.

- Da forstod jeg, at man skal planlægge alt ned til mindste detalje, og at det kræver en utrolig indsats, siger Ganna.

Flere timerekorder er sat i Mexicos højder. Der er luftmodstanden mindre, og tempoet kan sættes højere.

Danske Martin Toft Madsen er flere gange mislykkedes med forsøg på at sætte rekorden, ligesom også Mikkel Bjerg og Mathias Norsgaard uden held har prøvet.

/ritzau/