Touren slutter søndag med ’hyggeturen’ op og ned ad Champs-Élysées. Løbets gule, grønne, prikkede og hvide trøjer har fundet deres rette ejermænd, og næsten alle etaper har fundet en sejrherre. Det hele har dog været et 23 dage langt tilløb til Tour de Frances højdepunkt: Årets BT Tour Awards

Vildeste styrt: Richie Porte

Selv om årets Tour har budt på en del styrt, er der reelt ingen kamp om denne pris. Den går selvfølgelig til Richie Portes (BMC) gyserstyrt på vej ned ad Mont du Chat. Først en tur ud i græsset og så ind i en klippevæg – og Daniel Martin. Nærmest mirakuløst ’slap’ australieren, der inden Touren var udset til Chris Froomes nærmeste konkurrent, med brud på bækken og kraveben.

Største forsvindingsnummer: Nairo Quintana

For et par år siden var det kun et spørgsmål om, hvor mange Tour de France-sejre den lille colombianer ville nå op på. I år har man skullet finde den store lup frem for at spotte Quintana i Tour-feltet. Han har som regel dinglet bagerst i favoritfeltet, indtil han til sidst er blevet sat af i al ubemærkethed og er kommet slukøret i mål et godt stykke efter de bedste. Et godt råd til Nairo Quintana herfra: Hvis du vil vinde Tour de France, så skal du nok droppe at køre Giro d’Italia først fremover.

Største hidsigprop: Nacer Bouhanni

Topsprintere skal have temperament, men Cofidis’ franske tempostjerne, Nacer Bouhanni, tager den lige et skridt længere. Han er altså ét styk bister franskmand. Under spurten på sjette etape skubbede han angiveligt til italienske Jacopo Guarnieris (FdJ) styr, hvilket fik italieneren til at kalde Bouhanni for ’en idiot’, der er ’sur, fordi han altid taber’. På 11. etape var den gal igen. Her slog eddikesure Bouhanni ud efter Quick-Steps Jack Bauer, og det kostede franskmanden en bøde  på 1.345 danske kroner samt en tidsstraf på ét minut. Spis en Snickers, Nacer!

Største skandale: Sagans exit

Superstjernen havde desværre kun en håndfuld dage i årets Tour. Peter Sagan (Bora Hansgrohe) blev efter fjerde etape sparket ud af løbet, efter at han i massespurten havde albuen lidt højt oppe og måske/måske ikke var skyld i Mark Cavendishs styrt. Om det var den rigtige beslutning at give verdensmesteren det røde kort, diskuteres stadig her, hvor Touren går på hæld.

Mest komiske øjeblik: Nieves campingtur

Spanieren bør, hvis han ikke får det allerede til jul, ønske sig en ny GPS til cyklen, når han 27. maj fylder 34 år. På 12. etape til Peyragudes tog Team Sky-rytteren fuldstændig fejl af et sving på nedkørslen af Port de Balés. I stedet for at dreje med vejen til højre kørte Nieve ligeud og ud på græsset – og ind mellem to store, hvide autocampere. Ganske imponerende var det, at han overhovedet lykkedes med at styre ind i det lille mellemrum mellem de to kæmpecampere. Chris Froome og Fabio Aru fulgte lige efter, men de var hurtige til at indse Nieves rutekoks og undgik en katastrofe.

Største hipster: Taylor Phinney

Denne pris går til den ene af Tour-feltets kun tre amerikanere. To meter høje Taylor Phinney er hipster, og han er stolt af det.  Skæglængden er altid perfekt ned til millimeteren – af og til lader han endda moustachen gå moderigtigt i udbrud. Frisuren får enhver jysk tilflytter på Vesterbro til at vride sig af misundelse – kort i siden og godt med krøl på toppen. Og så snart han har en pause fra de franske landeveje, ifører han sig hipster-kendetegn numero uno – den runde brille!

Største øv-dag: 13. etape

Tallet ’13’ varsler uheld for de overtroiske, og det holdt stik i denne kategori. Tourens etape nummer 13 blev dagen, da Jakob Fuglsang – med brud på albue og håndled efter et styrt to dage forinden og med massiv mavebøvl – satte sig ind i Astanas servicebil og vinkede farvel til Touren og danske cykelfans’ håb om etapesejre og podieplads. Det var i sandhed en rigtig rød-hvid øv-dag!

Største overraskelse: Warren Barguil

Helt ærligt – hvor mange danskere havde regnet med Warren Barguil inden Touren? Cykelsportsentusiasterne vil med rette fremhæve talentet og de to etapesejre i Vuelta a España i 2013, og han blev da også nummer 14 i Touren i 2015. Så helt ukendt kan han næppe siges at være. Men at han skulle vinde to etaper og bjergtrøjen i år? Det må siges at være særdeles imponerende, og ikke mindst noget af en overraskelse af den kun 25-årige rytter, som den danske sportsdirektør Morten Bennekou blandt andre arbejder med. Det gør de tilsyneladende ret godt på Team Sunweb.

Stædigste rad: Thomas de Gendt

Tre ting er sikre i livet: Fødsel, død og Thomas de Gendt (th.) i udbrud. Lars Baks holdkammerat på Lotto-Soudal har dårligt lavet andet end at ligge foran feltet i årets Tour efter at have passet på kaptajn Greipel i begyndelsen. Ifølge hovedpersonen spænder togterne sig over ni lange udbrud, et kortere et på 16. etape og et udbrud med 60 kilometer tilbage af 3.etape. Utroligt nok har han blot modtaget prisen som mest angrebsivrige rytter en enkelt gang, og det er heller ikke lykkedes at vinde en etape. De mange kilometer i udbrud kan synes spildte, men vi er overbevist om, at prisen som Tourens mest stædige rytter i BT bedrer belgierens humør.

Bedste bodyguard: Michal Kwiatkowski

Der er noget sovjetisk jerntæppe over Chris Froomes hjælper på Team Sky. Kwiatkowski (forrest) – vinderen af årets Milano-Sanremo – har alt andet end kørt sin egen chance i årets Tour de France. På bjergene har han virket uudtømmelig for kræfter, og da han så endelig slog ud på Col d’Izoard efter at have sat blandt andre Fabio Aru med sit hårde tempo, gik han i stå. Helt i stå. Kwiatkowski stoppede simpelthen op, klikkede ud af sin ene pedal og hvilede foden på asfalten. Så holdt han dér. Team Sky-holdet har virkelig nydt godt af den brølstærke polak, og sådan en indsats kan ikke hyldes nok.

Største ulykkesfugl: Daniel Martin

I teorien kunne alle udgåede ryttere få prisen, men af de tilbageværende må jægersoldatbarske Daniel Martin være et oplagt valg. På 9. etape bragede Richie Porte ind i ham, så Martin styrtede voldsomt og fik ødelagt sin hjelm og hjul. Som om det ikke var nok, virkede det nye hjul ikke optimalt med bremserne, men det opdagede han først på vej ned ad bjerget igen. Martin var derfor nødt til at køre ind i klippevæggen. To styrt på to minutter – og en radbrækket krop efterfølgende. Martin mistede et minut og 15 sekunder på etapen, og den tid havde lunet gevaldigt i klassementet for den irske Quick-Step-kaptajn

Cooleste rytter: Jack Bauer

Alene navnet ’Jack Bauer’ er nok til at vinde denne kategori med en holdbus-længde ned til nummer to. Men ikke alene bærer newzealænderen samme navn som Kiefer Sutherland i den populære ’24 timer’-serie – han fører sig også frem med samme coolness som helten, der gang på gang redder verden på et døgns tid. Jack Bauer – altså cykelrytteren – er uhyre populær blandt de andre ryttere – måske med undtagelse af Nacer Bouhanni – og han stiller altid smilende op til selfies, når cykelfans i alle aldre henvender sig.