Danmark kæmper blandt andet med England, Holland og Norge om at sikre sig Tour de France-starten i 2021 - den såkaldte 'Grand Depart'.

Det fortæller Joachim Andersen, der sidder i den danske organisationskomité og er én af initiativtagerne bag Danmarks bud..

»ASO har ikke nævnt ét eneste bynavn over for os. Det skyldes simpelthen, at der er forhandlingsteknik i det.«

»Men vi er vidende om, at der er en del andre byer, der også vil have starten i 2021. Vi ved for eksempel, at engelske Yorkshire er interesseret i at gentage Grand Depart-successen fra 2014. Jeg ved også, at Limburg-regionen i Holland også gerne vil have arrangementet,« fortæller Joachim Andersen.

Tour de Frances løbsdirektør, Christian Prudhomme.
Tour de Frances løbsdirektør, Christian Prudhomme. Foto: STEPHANE MAHE
Vis mere

»Og så ved vi, at Norge har en interesse i at arrangere starten, men i forbindelse med sidste års Grand Depart-præsentation blev Christian Prudhomme (Tour-organisationen ASO's direktør, red.) først spurgt til Københavns bud af en TV2-journalist, og her svarede han 'det ser fornuftigt ud, men lad os nu se'. I forlængelse af hans svar stikker en norsk journalist en mikrofon op i hovedet på ham og spørger 'hva' så med det norske bud?'«

»Her vender Christian sig så stille og roligt om og svarer, at 'det er jo ikke alle, der kan få opfyldt deres ambitioner, og nogle vil blive skuffet'.«

Selvom om der er konkurrence fra flere lande, ser Joachim Andersen, der indledte jagten på Grand Depart i 2012, særdeles positivt på de danske muligheder for at blive vært for Tour-starten.

»Jeg har på intet tidspunkt været så optimisk i dette forløb, som jeg er nu. Jeg tror helt klart, at lykkes med det. Tidligere plejede jeg at sige, at det danske bud stod ved' Flamme Rouge' 1000 meter fra målstregen med vinden i ryggen. Nu står vi et eller andet sted midt mellem Flamme Rouge og målstregen. Stadig med vinden i ryggen,« lyder det fra initiativtageren, som skynder sig at tilføje:

»Nu skal vi bare sikre os, at der er ikke nogen, der overhaler os indenom.«

Ingen ved, hvornår løbsdirektør Christian Prudhomme har tænkt sig at offentliggøre, hvem der løber med Tour-starten om tre år. Men den danske organisationskomité håber, at afgørelsen bliver truffet så hurtigt som muligt.

»Der er enighed om, at vi skal lave den bedste Grand Depart som overhovedet muligt, og der har vi sagt til Christian (Prudhomme, red.), at 'den bedste måde, du kan hjælpe os på, er ved at træffe beslutningen så tidligt som muligt. For jo før, vi kan få beskeden, jo før kan vi få ansat de folk, der skal forberede det her arrangement. Der har vi prøvet at trykke Christian lidt på maven.«

Det står klart, at Tour de France starter i Bruxelles næste sommer. Og i 2020 får sydfranske Nice fornøjelsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen modtager en gul cykeltrøje af Frankrigs præsident Emmanuel Macron.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen modtager en gul cykeltrøje af Frankrigs præsident Emmanuel Macron. Foto: Statsministeriet/handout
Vis mere

Forleden var den franske præsident, Emmanuel Macron, og Christian Prudhomme i Danmark. Og i forbindelse med en cykeltur rundt i København overrakte de to fransk en gul Tour de France-førertrøje til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Lars Løkke Rasmussen har desuden to gange besøgt Touren for at promovere det danske bud, der har åbningsetape i København, en etape fra Roskilde til Odense og en etape med start i Vejle og mål i Sønderborg.