Lyt til artiklen

Der skal punges ud for at gøre en dansk VM-deltagelse til virkelighed.

For mesterskaberne i australske Wollongong er ikke en billig fornøjelse. Faktisk er den så dyr, at en række lande helt har droppet at deltage eller stiller op i en noget skrabet udgave – af økonomiske årsager.

Prisen for at sende det danske landshold afsted til VM, der varer otte dage, er på den gode side af en million kroner.

»Det har været meget særligt i forhold til planlægningen. Der er enormt meget. Det er en lang rejse, det er dyrt, vi har lavet skarpe, nødvendige prioriteringer, der også er blevet diskuteret en del. Så er der noget omkring visum, bagage, overvægt,« siger Morten Bennekou.

Magnus Cort skal sammen med Mikkel Bjerg forsøge at hente medaljer ved VM i enkeltstart for Danmark.
Magnus Cort skal sammen med Mikkel Bjerg forsøge at hente medaljer ved VM i enkeltstart for Danmark. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Vis mere

Han er elitechef i Danmarks Cykle Union (DCU) og har stået bag en stor del af planlægningen, hvor man blandt andet har valgt at lade juniorerne blive hjemme.

For de vanvittige udgifter har været for voldsomme til unionen.

»Det var aldrig et tema at droppe VM helt,« erkender Morten Bennekou dog.

»Men vi har fra start kunnet se, at vi ikke har råd til at bruge 5-600.000 for at sende to gange fem juniorer (fem af hvert køn, red.) herned. Hvis man tog dem med, trækker man også i hvert fald fem staffmedlemmer mere, soigneurs, mekanikere. For hver gang man er fire, skal man leje en bil. Det ville koste over en halv million at tage dem med.«

»Det koster over en million, og det er mange penge i vores budget. Det ender med at blive dobbelt op i forhold til, hvad vi plejer at bruge til VM. Måske lidt mere.«

De seneste år er VM afholdt i lande som Belgien, Italien og Storbritannien, hvilket selvsagt minimerer udgifter – men også planlægningen – enormt.

Ved verdensmesterskaberne anno 2022 består den danske delegation af 18 ryttere og 16 stabsmedlemmer, men DCU er også blevet tvunget til at tænke kreativt.

Og tage aparte, og ret vilde metoder i brug.

Eksempelvis har man sparet fem flybilletter ved at ansætte fire australiere i staben gennem kontakter på landsholdet. Den ene har endda  elv henvendt sig ved at sende sit cv og har overbevist DCU om, at han skulle være en del af holdet.

Samtidig har landsholdet heller ikke en bus til rådighed, som man ellers plejer.

I stedet har man lejet fem biler – herunder en autocamper – der kan bruges til rytterne. Det løber også op.

»Jeg synes det er for dyrt, det kræver for meget at holde det her,« siger Morten Bennekou, der ikke er modstander af at tage til Australien – men forklarer, at et forbund som det danske har svært ved at følge med.

Mikkel Bjerg blev nummer fire ved EM i enkeltstart i august.
Mikkel Bjerg blev nummer fire ved EM i enkeltstart i august. Foto: LEONHARD SIMON
Vis mere

»Det bliver også en lang rejse for os fra Europa. Det sætter rytterne under pres i forhold til at vælge at køre VM. Som regel er det en 4-dages-tur hvor man er træt i benene efter, men ellers frisk. Det her er en 9-dages tur, med jetlag, så skal man lige komme sig. Og så går der to uger med det.«

Til OL i Tokyo sidste år tilbød DCU rytterne business-flybilletter den ene vej, nemlig på vej til løbet.

Det var også den oprindelige tanke her, men med priser på mellem 40 og 80.000 pr. billet, har det været »urealistisk,« påpeger Morten Bennekou. I forvejen har nogle af billetterne til rytterne kostet 30.000 kroner.

Mens Magnus Cort valgte at opgradere sin billet til Premium Economy på egen regning – klassen mellem Economy og Business – har det ikke været tilfældet for Mikkel Bjerg.

»Det havde jeg sgu ikke råd til. Mit fly var helt fyldt. Men det kostede jo to skiferier, hvis jeg skulle opgradere begge veje, og så vil jeg sgu hellere bruge mine lommepenge på noget andet,« griner UAE-rytteren.

VM starter søndag med enkeltstart i damerne- og mændenes kongeklasse, eliterytterne.

Du skal dog tidligt op eller sent i seng, hvis du vil se med live, for kvinderne lægger ud klokken 01.35.

Mændene starter klokken 05.40 dansk tid, og her skal Mikkel Bjerg og Magnus Cort kæmpe om medaljer, mens Julie Leth og Emma Norsgaard skal forsvare de danske farver hos kvinderne.

Du kan følge mændenes enkeltstart LIVE her på bt.dk.