Magnus Cort Nielsen er med ét blevet det største cykelsamtaleemne efter sine to etapesejre i Vueltaen, men faktisk har det siden de spæde pedaltråd været tydeligt, at den målrettede bornholmer kunne blive en god professionel cykelrytter.

»Han ventede ikke engang på sin far!«

Anders Cort Jensen, far til den 23-årige Magnus Cort Nielsen (Orica-Bikeexchange), griner og fortæller med faderlig kærlighed om dengang i begyndelsen af 00’erne, da han og den dengang blot 12-årige søn kørte motionsløbet Bornholm Rundt. Faderen gjorde de nødvendige pitstop ved depoterne i landevejskanten på øen mod øst, men det blev Magnus Cort Nielsen til sidst så træt af, at han fræsede lige forbi plasticbægrene med sukkerdrikke og de faste kulhydrater i energibarerne. Og kørte over målstregen en halv time før sin far.

11 år senere skinner vinderviljen i den 23-årige bornholmer stadig lige så stærkt som den selvlysende farve på Tinkoffs holdtrøje.

Magnus Cort Nielsen vandt i sidste uge to etaper i Vuelta a España, som er et af verdens hårdeste cykelløb på højde med de to øvrige Grand Tours, Giro d’Italia og Tour de France, ved at spurte fra sine konkurrenter på 18. og 21. etape. Danskeren har længe præsteret på et højt niveau, men det er helt på sin plads at betegne den spanske rundtur som Cort Nielsens internationale gennembrud.

Hjemme på Bornholm, hvor karrieren nærmest allerede begyndte, da far Anders og fem-årige Magnus Cort Nielsen kørte 30 kilometer sammen til lige store dele af forbavselse og fascination hos de øvrige forældre i børnehaven, overværede familien de flotte bedrifter i Vueltaen. Anders Cort Jensen ser mange ligheder i sønnens præstationer i det spanske sammenholdt med det talent, som der var mange, der så i Magnus Cort Nielsen i teenageårene. Talentet gjorde, at Magnus Cort Nielsen rejste på idrætsefterskole i Vejle i 10. klasse for at dyrke cykelsporten. Siden har han ikke haft fast bopæl hjemme ved forældrene.

»Det var vemodigt at se ham flytte hjemmefra så tidligt, men Magnus ville rigtig gerne af sted på den efterskole, og vi følte også, at talentet var der til det, så vi fandt ud af, at han kunne komme af sted. Min kone og jeg har hele tiden holdt fast i, at det først og fremmest er lysten, som skal drive værket for ham,« siger Anders Cort Jensen.

Indlysende talent

De fleste forældre ser sikkert en eller anden form for talent i deres barn eller børn, men det var ikke kun Anders Cort Jensen og moderen Ulla Nielsen, som løftede på cykelbrillerne for bornholmeren.

Mogens Kristensen, manager for kontinentalholdet Riwal Platform Cycling Team, henvendte sig sammen med sin stab til familien, da Magnus Cort Nielsen efter opholdet i Vejle læste til cykelmekaniker i Nykøbing Falster og arbejdede på lærepladsen Ritter Cykler i Lyngby Storcenter. På det tidspunkt kørte Magnus Cort Nielsen landevejscykling som junior, men Mogens Kristensen og kompagni ønskede at tilknytte ham til holdet, der dengang – meget apropos kælenavnet ’KongCort’ – hed Team Concordia Forsikring-Himmerland.

»Magnus’ talent var indlysende. Allerede dengang var han så dedikeret. Ikke nok med at han var lynende hurtig, men så viste han jo, at han havde den rette indstilling. Det var fantastisk at se en så ung mand gå så målrettet efter det,« siger Mogens Kristensen.

En usleben diamant

Den yngre udgave af Cort Nielsen begyndte hurtigt at vinde cykelløb, og derfor gik der ikke lang tid, før Michael Skelde fik lokket det store talent væk fra hovedstadsområdet og til Horsens og det daværende Cult-hold. Der var dog plads til forbedringer, mener Michael Skelde.

»Jeg vil tillade mig at sige, at Magnus var en usleben diamant, da han kom til vores hold. Magnus forstod stadig ikke helt, hvad det ville sige at køre på et hold og for de andre, så det første år gik med at lære nogle nye facetter,« siger Michael Skelde, som har haft mange danske ryttertalenter under sig i den tid, han var involveret med Cult-holdet, som i dag er tysk under navnet Stölting Service Group.

En af de ’fejl’, som nogle unge danske talenter ifølge Skelde begår, er, at de bliver professionelle i en for tidlig alder.

»Derfor var det også så vigtigt, at han fik sig en tre-årig kontrakt med Orica-Bikeexchange (tidligere Orica GreenEDGE, red.). Der var stort set ikke nogen World Tour-hold, som ikke ville have ham, men hvis han kun havde fået en to-årig kontrakt til at begynde med, ville han hurtigere være blevet presset af eventuelt manglende resultater,« siger Michael Skelde.

Skelde ser stadig et udviklingspotentiale i forhold til, hvordan Magnus Cort Nielsen placerer sig i spurterne, men resultaterne kan danskeren ikke siges at mangle efter sine flotte bedrifter i Vuelta a España.

Måske er det faktisk først nu, at KongCort’en for alvor letter.