Med endnu en magtdemonstration i Liège-Bastogne-Liège satte Tadej Pogacar søndag punktum for dette års udgave af cykelsportens forårsklassikere.

Og det er med blandede følelser, danske cykelfans verden over nu vender blikket mod etapeløbene i stedet og isærdeleshed de kommende Grand Tours.

For hvor sjovt er det egentlig at se cykelsport, når Pogacar og Mathieu van der Poel vinder, hver gang de stiller op, og hvor skuffede kan vi tillade os at være over, at de danske ryttere ikke kunne hamle op med dem?

Ifølge cykelekspert på Discovery Brian Holm er det første af de to spørgsmål slet ikke værd at hæfte sig ved – synes man, det har været kedeligt, så skal man ikke se med.

»Hvis man bare siger, at det er kedeligt, fordi der er én, der kører hjem alene, så skal man slukke for fjernsynet, for så har man ikke forstået noget alligevel,« siger Holm til B.T. og fortsætter:

»Der er så mange lag i cykelløb, og det handler om meget mere, end hvem der vinder. Jeg synes, det er noget pladder at sige (at det er kedeligt, red.), for det er lidt som om, man slet ikke har forstået cyklingen.«

B.T.s cykelkommentator, Frederik Gernigon, er helt på linje med Holm. Han mener i stedet, man bør glæde sig over de to fænomeners vanvittige triumftogt, så længe det varer.

Mads Pedersen blev nummer tre ved Paris Roubaix. Hans bedste placering i løbet hidtil.
Mads Pedersen blev nummer tre ved Paris Roubaix. Hans bedste placering i løbet hidtil. Foto: Foto: Francois Lo Presti/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Vi har to monstre, der er over alle andre. Og til alle, der sidder derude og synes, at løbene bliver kedelige, har jeg kun én ting at sige: I har misforstået noget! Det er enkeltmandspræstationer så eminente, at man ikke kan andet end at lette på hatten. Nyd det i stedet,« lyder det.

Har man siddet med klaphatten på hovedet derhjemme i stuerne til forårets perlerække af store løb, har der desværre ikke været det store at juble over.

Mads Pedersen virkede ellers fuldstændig urørlig inden klassikersæsonen, og Mattias Skjelmose var også udråbt som en af favoritterne i Ardenner-løbene.

Det blev dog langt fra den store succes, som mange havde forudsagt, det ville blive, for de ellers sprudlende danskere.

Når det så er sagt, mener Brian Holm stadig, at vi i Danmark kan være stolte af vores danske håb.

»Bare det, at vi kan sige, at danskerne er favoritter, det er allerede stort. Mads kunne godt have vundet et af monumenterne, men han var oppe imod Van der Poel, som jo bare var bedre og måske kørte lidt klogere.«

»Så slog han Van der Poel ved Gent Wegelgem i stedet og levede op til sin favoritværdighed der i stedet,« lyder det fra Holm, som fortsætter:

Mattias Skjelmose kunne ikke følge med Tadej Pogacar til Liege-Bastogne-Liege.
Mattias Skjelmose kunne ikke følge med Tadej Pogacar til Liege-Bastogne-Liege. Foto: Foto: Dirk Waem/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Jeg troede også, at Skjelmose og måske Andreas Kron ville køre med om sejrene i Ardennerne. Det kunne de ikke, men så gør de det næste år.«

Ifølge Gernigon må der dog gemme sig en vis skuffelse hos de to danske cykelhåb.

»Mads Pedersen var på jagt efter mere, men han kan sagtens være sin indsats bekendt med sejren i Gent-Wevelgem og flotte placeringer i Milano-Sanremo og Paris-Roubaix. To ting må dog ærgre ham: At han ikke fik sit monument i Milano-Sanremo, og at han kørte med hovedet under armen i Flandern Rundt.«

»I forhold til Skjelmose kan vi godt tillade os at være skuffede – og ret meget endda. Han blæste forventningerne op inden den forgangne uge - hvilket jeg elsker - men nu bider det ham bagi. Vi står tilbage med lidt af en fuser, og det ville have været mærkeligt ikke at have håbet på mere,« siger B.T.s cykelkommentator.

Til syvende og sidst stjæler en helt tredje dansker dog rampelyset for Gernigon – og det ærgrer ham gevaldigt.

»Efter klassikersæsonen vågner vi op til en lille lussing. Men til sidst – og i en lidt anden boldgade – bander og svovler jeg personligt over, at den største danske overskrift i 2024 indtil videre, det er Jonas Vingegaards forfærdelige styrt,« fortæller han.

Jonas Vingegaards voldsomme styrt i Baskerlandet Rundt sendte ham en tur på hospitalet med en række skader, der har sået tvivl om danskerens chancer til Tour de France. Han er dog blevet udskrevet fra hospitalet og skal nu begynde sin genoptræning.