Dansk EM-eufori på hjemmebane i Parken med tre sejre, rød-hvid fest i hovedstadens gader og få dage senere en historisk Tour de France-start i København, hvor en af de danske tempospecialister snupper den gule trøje på enkeltstarten.

Der er nok at glæde sig til – og håbe på – som dansk sportsfan, men omvendt kan Danmark ende med at trække sorteper og tabe begge begivenheder på gulvet.

Det er i hvert fald en frygt, som breder sig blandt politikerne på Københavns Rådhus, mens DBU, Uefa, Tour de France-arrangøren ASO og Københavns Kommune forsøger at finde en løsning, der skal give plads til både EM og Tour de France i København næste sommer.

»Vi kan risikere at miste både Tour de France og EM, og jeg er rasende over, at der ikke er mere styr på situationen. Jeg er rasende over, at Frank Jensen ikke har involveret os mere og som en anden diktator sidder og træffer beslutninger alene,« siger Carl Christian Ebbesen (DF), tidligere kultur- og fritidsborgmester i København.

En aftale er faldet på plads - og dermed kan danskerne opleve Christian Eriksen og co. på hjemmebane til EM næste år.
En aftale er faldet på plads - og dermed kan danskerne opleve Christian Eriksen og co. på hjemmebane til EM næste år. Foto: Lars Poulsen
Vis mere

Kritikken fra DF-politikeren går på, at overborgmester Frank Jensen (S) slet ikke har involveret politikerne – som i sidste ende skal tage stilling til, om København skal holde fast i afholdelsen af EM – i den komplicerede forhandling, der i øjeblikket foregår.

Den tidligere DF-borgmester får opbakning af sin borgerlige kollega Cecilia Lonning-Skovgaard (V). Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren forklarer, at hun flere gange har rykket overborgmesteren og embedsapparatet for at få svar på, hvor forhandlingerne står.

»Den politiske inddragelse og orientering har ikke været i orden. Siden udsættelsen af EM har jeg flere gange rykket efter et svar for at finde ud af, hvor vi står. Først mandag – tre dage før den oprindelige deadline – får jeg en lakonisk mail om, at der kommer en politisk proces,« siger hun og fortsætter:

»Det her er så vigtig en sag for København og Danmark, at man er nødt til at holde alle aftalepartnere tæt på. Alt tyder på, at de her forhandlinger er komplicerede, og det kalder på en politisk beslutning. For hvis vi bliver tvunget til at vælge mellem EM og Tour de France, skal det være politikernes valg, ikke embedsfolkenes.«

Venstre-borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard vægter Braithwaite og co. over Fuglsang og resten af cykelrytterne.
Venstre-borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard vægter Braithwaite og co. over Fuglsang og resten af cykelrytterne.
Vis mere

Politikernes frygt for, at København kan miste både Tour de France og EM, bunder i usikkerheden om årets Tour de France. Starten er udskudt til slutningen af august, men både Carl Christian Ebbesen og Cecilia Lonning-Skovgaard frygter, at coronaens heftige tag i Frankrig kan udsætte 2020-udgaven til næste år.

»Hvis Tour de France aflyses i år, vil ASO nok skubbe det hele et år. Det kan altså betyde, at Grand Depart i Danmark først bliver i 2022, og så vi mister begge begivenheder til næste år,« siger Carl Christian Ebbesen.

Cecilia Lonning-Skovgaard skar onsdag igennem og foreslog, at København ultimativt bør ofre Tour de France til fordel for EM i fodbold, også selv om Tour-arrangøren hele tiden har haft en aftale med København for 2021, mens EM har rykket sig på grund af coronakrisen.

11 ud af de 12 oprindelige værtsbyer har genbekræftet, at de vil afholde det flyttede EM 2021, og København skulle torsdag have givet endelig besked til Uefa.

Danske Jakob Fuglsang er blandt de store stjerner, der efter planen gæster Danmark ved næste års Tour de France – den nordligste Grand Départ i historien.
Danske Jakob Fuglsang er blandt de store stjerner, der efter planen gæster Danmark ved næste års Tour de France – den nordligste Grand Départ i historien. Foto: MARCO BERTORELLO
Vis mere

Den beslutning er nu fristforlænget til den 8. maj – altså har alle involverede parter en uge til at få styr på det store rod af rettigheder, synlighed og kommercielle aftaler, der støder sammen, hvis Tour de France og EM løber af stablen i København samme sommer. Ingen af parterne ønsker dog at fortælle, hvor knasten helt præcist sidder.

Når – og hvis – parterne er nået til enighed, skal politikerne i København træffe en endelig beslutning.

Det sker senest den 14. maj i Borgerrepræsentationen, og parterne – Uefa og ASO – er informeret om, at den politiske godkendelse ligger efter deadlinen.

Endnu er der ingen endelig afklaring om Tour de France-starten 2020. Løbet skal begynde den 29. august, men et fransk forbud mod arrangementer med mere end 5.000 deltagere har skabt usikkerhed om den flyttede start.

Tour de France-direktør Christian Prudhomme, Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen og daværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) ved pressemødet om Tour de France i København i februar 2019.
Tour de France-direktør Christian Prudhomme, Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen og daværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) ved pressemødet om Tour de France i København i februar 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Samtidig har en ekspert kaldt en afholdelse af Tour de France for 'en opskrift på en katastrofe', der kan starte en ny corona-smittekæde i Frankrig.

Overborgmester Frank Jensen ønsker ikke at svare på den krasse kritik fra kollegerne på Københavns Rådhus, men udtalte i forbindelse med Københavns udskydelse af deadlinen for EM-afklaring følgende:

»Jeg er glad for, at alle parter knokler for at finde en løsning, så vi kan få et brag af en sports-sommer i København med både EM og Tour de France. Der er intet i verden, København hellere vil, end at lægge by til begge arrangementer næste sommer.«

»Er der noget, vi trænger til, er det fest og oplevelser, og jeg er glad for, at alle involverede har lagt sig i selen for at få det til at lykkes og give plads til hinanden,« siger Frank Jensen.