Tour de France 2018 indledes relativt roligt, inden den står på brosten og en byge af høje bjerge.

Tour de France-arrangørerne har rystet posen godt og grundigt i planlægningen af 2018-udgaven af verdens største cykelløb.

Ruten blev tirsdag præsenteret i Paris og blev fulgt fra første række af de sidste tre års vinder, briten Chris Froome.

»Det er forskelligt hvert år, og det er svært hvert år,« sagde Chris Froome om en Tour-rute, der åbner relativt stille og roligt.

De første otte dage byder bortset fra en holdtidskørsel på tredjedagen og to opstigninger ad stejle Mur de Bretagne ikke på de store udfordringer for Froome og de øvrige klassement-favoritter, men derefter skifter ruten totalt karakter.

Først niende etape til Roubaix, hvor rytterne skal prøve kræfter med 15 sektioner og i alt 22 kilometer med de frygtede brosten - kendt fra klassikeren Paris-Roubaix.

»Så vidt angår brostene, så havde jeg ikke regnet med, at jeg skulle køre Paris-Roubaix næste år, men der kan man bare se,« jokede Chris Froome efter afsløringen af ruten.

De favoritter, der klarer brostenene uden styrt med brækkede kraveben eller andre ødelæggende skader til følge, får ikke meget tid til at komme sig.

Godt nok er der hviledag efter etapen til Roubaix, men herefter står de store bjerge i kø. 25 bjergtoppe venter i alt på rytterne, 11 af dem i Alperne, fire i Massif Central og ti i Pyrenæerne.

Der er både nye og velkendte stigninger på menuen, en af de sidstnævnte er den mytiske opstigning til målstregen på Alpe d'Huez på 12. etape, og netop den etape har Froome allerede fokus på.

»Jeg kan godt lide udseendet af Alpe d'Huez-etapen, siger Froome og kalder netop den etape for den potentielt mest afgørende i hele løbet.«

Etapen er da også en strid en af slagsen, men dem er der flere af.

17. etape er kun 65 kilometer lang, men over halvdelen af kilometerne er på stigninger. Også næstsidste dag bliver ond, når rytterne skal køre en bjergrig enkeltstart på 31 kilometer.

Tour de France 2018 bliver uvant opdelt med en rolig og flad første del og en bjergrig anden del. Og spørgsmålet er, hvor mange af sprinterne, der når med hele vejen til Paris.

Efter de første otte dage venter mange dages lidelser i bjergene, hvis de vil sprinte med om sejren på den afsluttende paradeetape med mål på Champs-Élysées i Paris.

Sprinter Mark Cavendish lyder ikke som en mand, der selv tror på, han når til Paris i 2018.

»Jeg er ikke sikker på, jeg kommer så langt, lød det tirsdag fra Cavendish, der dog glæder sig over de mange spurtmuligheder tidligt i Touren.«

Tour de France anno 2018 begynder 7. juli på den lille ø Noirmoutier i det vestlige Frankrig og slutter 29. juli i Paris.

/ritzau/AFP