Corona er ikke længere en global sundhedstrussel. Medmindre man altså er cykelrytter.

Årets Giro d'Italia har været plaget af voldsomme smitteudbrud, og sent søndag kostede det så Remco Evenepoel, løbets førende rytter, deltagelsen i årets første Grand Tour.

Få timer efter at han sikrede sejren på enkeltstarten til Cesena, trak Soudal – Quick-Step deres 23-årige belgiske verdensmester ud af løbet med en positiv coronatest.

Men hvorfor egentlig? Giro-arrangøren, RCS Sport, lader coronatest være helt op til holdene selv, og der er ikke længere protokoller om, at smittede ryttere skal udgå af UCIs løb.

Remco Evenepoel er færdig ved dette års Giro d'Italia.
Remco Evenepoel er færdig ved dette års Giro d'Italia. Foto: LUCA ZENNARO
Vis mere

Nu forklarer Patrick Lefevere, Soudal – Quick-Steps garvede holdejer, sig til Het Nieuwsblad.

»Man spørger selvfølgelig sig selv: 'Hvad nu, hvis han kan komme sig på hviledagen og de to overkommelige etaper efterfølgende?'« siger han og fortsætter:

»Det kunne godt være, men lægen var klar i mælet. Vi har et apparat, der kan måle niveauet af virus, og det efterlod ikke nogen tvivl. Testen viste sig åbenbart også positiv meget hurtigt. Derfor blev det besluttet ikke at løbe nogen risiko,« siger Patrick Lefevere.

Ifølge Brian Holm, der så sent som sidste år selv var på lønningslisten som sportsdirektør hos det belgiske storhold, er farvellet til Remco Evenepoel en no brainer.

Ifølge Brian Holm er Evenepoels exit en no brainer.
Ifølge Brian Holm er Evenepoels exit en no brainer. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

»Det er sådan, sporten ser ud i dag. Moderne læger tager nul chancer. Jeg var kørt videre – det kan jeg garantere dig for. Men tingene var anderledes i min tid,« siger han og fortsætter:

»I dag taler man meget om, at sygdommene kan sætte sig på hjertet. Bare lidt feber kan give dårligt hjerte senere. Man skal ikke køre videre med den slags. Det er jo en sygdom, der ikke forsvinder fra den ene dag til den anden. Det er ikke noget, man skal spøge med.«

Remco Evenepoel viste klare svaghedstegn på lørdagens Giro-etape, da han blev distanceret efter et angreb fra Primož Roglič. Det var der altså en årsag til, konkluderer Brian Holm:

»Han vandt jo enkeltstarten. Men alle troede, han ville vinde med to minutter. Så det halve sekund kom bag på os. Også set i lyset af dagen før. Så døden havde altså en årsag. Det er ærgerligt for løbet.«

Det var angivelig en fælles beslutning at hive Remco Evenepoel ud af løbet, forklarer Patrick Lefevere. Men:

»Selv hvis Remco selv havde insisteret på at fortsætte, havde vi på det kraftigste frarådet ham at gøre det,« slutter Patrick Lefevere.