Tis på den gule trøje, klodsede motorcykelkørere, vilde styrt og gamle videoer med tvivlsomme 'watt-tal'.

Det er blot nogle af de ting, man kunne opleve under årets Tour de France. BT ser her tilbage på ti ting, som vi vil huske Touren 2015 for.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

DET STORE BASSO-CHOK
På Tourens første hviledag gik Tinkoff-Saxos rutinerede italiener Ivan Basso let rystet ind til det obligatoriske pressemøde og annoncerede, at han netop havde fået konstateret testikelkræft. Basso, der har mistet sin mor til kræften, forlod straks Touren for at tage hjem og blive opereret i Italien. Heldigvis var operationen en succes, og Ivan Basso er nu konstateret kræftfri.

Foto: ERIC GAILLARD
Vis mere

KYLLINGENS SKY-SKÆNDERI
Det gik ikke stille for sig, da Michael Rasmussen - for første gang siden den dramatiske exit i 2007 - gæstede Touren. Ved etapestarten i sydfranske Rodez blev Rasmussen pludselig konfronteret af Sky-rytteren Peter Kennaugh, der var rasende over et af danskerens tweets om holdkammeraten Geraint Thomas. 'Du er en skamplet', lød det fra briten. Senere udtalte Geraint Thomas, at ' Rasmussen er en snyder og altid vil være en snyder'.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

FUGLEN KØRT NED BAGFRA
Jakob Fuglsang var godt på vej i den prikkede bjergtrøje, da han så ud til at have knækket sine konkurrenter på alpebjerget Col de Glandon. Men den danske triumf blev forhindret af en belgisk motorcyklist, der i en uopmærksom overhaling fik revet Fuglsang i asfalten. Den angrende motorcykelfører blev efterfølgende smidt ud af Touren, mens Fuglsang i sidste ende måtte se Chris Froome rende med den prikkede trøje.

Foto: JEFF PACHOUD
Vis mere

SAGANS VILDE KØRSEL
'Chapeau' lyder det i cykelsporten, når man letter på hatten for en særlig præstation. Det er fortjent i Peter Sagans (tv.) tilfælde, selv om det ikke kastede en etapesejr af sig. Men sjældent har en rytter vist sig frem i så mange forskellige roller som Peter Sagan. De forventede i spurter, hvor Andre Greipel og Mark Cavendish har været for stærke, mod Greg van Avermaet i en kikset afslutning, men også i udbrud, hvor det ikke bare handlede om den indlagte spurt, men om at køre helt til stregen. Nedkørslen til Gap var et stilstudie, og vi elskede Sagans fornemmelse af udødelighed. Kæmpe gevinst for løbet.

Foto: ERIC GAILLARD
Vis mere

FROOMES WATT-TAL
Det hele eksploderede, da en video blev lækket. Videoen viste Chris Froomes watt-tal - altså den kraft, han producerer - på den to år gamle etape til Mont Ventoux. Alle vidste, det var en stor historie, men de færreste kunne fortolke tallene. Chris Froome var ligeglad og vandt samme dag etapen til Pierre Saint- Martin overlegent. Straks regnede mistanken om snyd ned over ham, for det måtte skyldes doping, at han kunne være så meget bedre. Den mistanke er mindsket noget siden - måske fordi Chris Froome så mindre overbevisende ud i den sidste uge.

Foto: BENOIT TESSIER
Vis mere

TIS PÅ TRØJEN
Chris Froome er ingen publikumsyndling - med undtagelse af England, hvor de elsker ham. Franskmændene bryder sig ikke om den totale dominans, som Team Sky har repræsenteret - den minder dem om superdoperen Lance Armstrong og hans US Postal. Og nogle af dem tager den følelse til yderligheder - såsom at smide en kop urin på den førende trøje på vej mod målet i Mende. Froome var rasende, men det stoppede ikke der: Spytklatter og buh-råb fulgte efter. Retfærdigvis skal det siges, at det var en meget lille skare, der ikke kunne finde ud af at styre sig.

Foto: LIONEL BONAVENTURE
Vis mere

FRANSKMÆNDENES YOYO-TOUR
At være forhånds-favorit, franskmand og så gå ned i bjergene er rendyrket ydmygelse. Ikke nok med, at man kan se sæsonens mål smuldre, man bliver også udstillet for millioner af landsmænd. Fransk tv elsker at svælge i nedtur, og den fik de med Thibaut Pinot (foto), der gik ned sammen med Romain Bardet, mens Jean-Christophe Peraud styrtede voldsomt. Og så kom de ellers igen! Romain Bardet vandt i Saint-Jean-de-Maurienne, mens Thibaut Pinot tog sejren på Alpe d'Huez. Flotte comeback efter at have været helt nede i den franske rendesten.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

BJARNES HOLD
Brian Holm (foto) skulle bare sige, at det da ville være en ære at lave et hold med Bjarne Riis, før cykel-Danmark gik amok i spekulationer. For nok har Bjarne Riis ikke været til Tour de France i år, men han har holdt liv i navnet med sin optræden i TV2 som ekspertkommentator. Og selv luftet tanken om at skabe et nyt projekt. Siden har der været lidt mere stille om projektet, der er voldsomt pengekrævende og i givet fald vil være minimum et år undervejs.

Foto: ERIC GAILLARD
Vis mere

FATALE GULE STYRT
Som altid var der masser af nervøsitet og uro i feltet i den første uge af Touren. Det fører som regel en masse styrt med sig, og i år var ingen undtagelse. Meget bemærkelsesværdigt gik det i to omgange hårdt ud over løbets førende rytter. Først var det det schweiziske tempofænomen Fabian Cancellara (foto), der klædt i gult måtte forlade Touren med et brud på ryggen. Et par dage senere var det den nye mand i gult - tyske Tony Martin - der måtte udgå, efter et styrt havde kostet ham et brækket kraveben.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

TINKOV VIL GÅ SOLO
Den russiske bankmilliardær Oleg Tinkov var i forvejen ikke på julekort med særligt mange danskere, efter at han tidligere på året fyrede Bjarne Riis fra Tinkoff -Saxo. Og nu ser det ud til, at den flamboyante herre snart klipper alle bånd til Danmark over. Over for BT afslørede Tinkov under Touren, at han ikke er interesseret i at dele holdnavnet med danske Saxo Bank i den kommende sæson. 'Men Lars (Seier Christensen - Saxo Bank-ejer, red.) er altid velkommen til at dele en flaske vin med mig', lød det fra Tinkov.