Meget tyder på, at en stor dopingsag atter rammer cykelsporten. Tidligere torsdag kom det frem, at den tidligere læge på Rabobank-holdet Geert Leinders har fået livstidskarantæne ovenpå de indrømmelser, Michael Rasmussen har givet til Anti Doping Danmark. Men det er slet ikke den mest opsigtsvækkende historie.

I den rapport, der er udgivet som følge af livstidskarantæne til lægen Geert Leinders, fremgår det, at Michael Rasmussens også har forklaret, hvordan den internationale cykelunions (UCI) ledende læge, Mario Zorzoli, længe har været dybt involveret aktivt i at dække over sportens massive dopingproblemer.

I rapporten nævner Michael Rasmussen således flere episoder:

*I begyndelsen af Tour de France 2005 hævder Michael Rasmussen, at UCI havde kontaktet ham og lægen Geert Leinders, fordi en dopingtest viste spor på blodmanipulation. Lægen Leinders tog til et møde med UCIs cheflæge Mario Zorzoli, og han forsikrede Rabobank om, at holdet og ikke mindst Michael Rasmussen var sikret. I sit vidneudsagn fortæller Rasmussen, at UCI-lægen Zorzoli havde forklaret følgende: »Rabobank var et hold, der havde 'smør på hovedet'... hvilket betød, at alle problemer, doping-relaterede problemer på holdet, ville glide væk. Han kaldte mig den mest beskyttede rytter i feltet,« forklarer Michael Rasmussen i rapporten.

*I enten 2004 eller 2005 skulle Rabobanks læge Geer Leinders have sagt til Michael Rasmussen, at UCIs cheflæge Zorzoli havde anbefalet Leinders, at han skulle give rytterne det forbudte hormon DHEA, fordi alle de andre hold brugte det.

*I rapporten fortæller lederen af det hollandske anti doping agentur, Steven Teitler, også, at UCI havde leveret anonyme resultater fra Rabobank-rytternes blodprøver fra 1997-2008. De prøver havde Teitler diskuteret med UCIs cheflæge Zorzoli. Zorzoli forklarede, at når de mistænksomme prøver kom frem, så ville han kontakte Rabobank, enten deres læge Geert Leinders eller en anden læge, for at diskutere prøverne og konsekvenserne af dem. Det gjorde UCIs cheflæge for at give Rabobanks ryttere og ledere besked på, at UCI holdt øje med dem, og de derfor burde være forsigtige i forhold til, hvad de gjorde med doping.

Efter den nyudsendte rapport har UCI via talsmand Louis Chenaille udsendt en meddelelse:

»UCI er bevidste om, at der i rapporten optræder anklager mod UCI-læge og videnskabelige rådgiver Mario Zorzoli. Nu afventer UCI yderligere informationer for at kigge nærmere på beskyldningerne, og mens denne efterforskning finder sted, vil doktor Zorzoli ikke blive involveret i yderligere anliggender angående anti-doping arbejde. Yderligere kommentarer vil ikke blive givet på nuværende tidspunkt.«

Zorzoli har også tidligere været i fokus. I 2005 suspenderede UCI ham, fordi det kom frem, at han havde leveret kopier af Lance Armstrongs medicinske filer til den franske avis L’Equipe, hvilket betød, at avisen kunne spore tidligere armstrong-prøver.

Så sent som i 2014 var Zorzoli igen nævnt, da han havde givet Chris Froome en særlig tilladelse til at benytte et forbudt steroide-produkt mod infektion i brystregionen før Romandiet Rundt, et løb som Froome i øvrigt vandt.

Sådanne særlige tilladelser skal holdene normalt have sikret deres ryttere 21 dage inden et løb. De kan dog søge om den og få fremskyndet processen gennem et udvalg, der består af tre mand. Sagen er bare den, at UCI ikke har sådan et udvalg, hvilket ellers er påkrævet ifølge WADA (World Anti-Doping Agency, red). Derfor uddelte UCIs cheflæge Zorzoli selvstændigt tilladelsen til steroidet til Chris Froome.