Michael Valgrens triumf i Amstel Gold Race er starten på en ny, dansk guldalder i professionel cykelsport. Det vurderer landstræneren og den tidligere cykelstjerne Rolf Sørensen. 

26-årige Michael Valgren stod søndag bag et af Danmarks største cykelresultater nogensinde, da han vandt forårsklassikeren Amstel Gold Race foran hele verdenseliten.

Astana-rytteren har i dette forår vist forrygende form og må lige nu regnes som en af verdens skarpeste i de lange og hårde forårsløb.

Men Michael Valgren er ikke alene om holde Dannebrog højt på den internationale cykelscene, hvor flere unge ryttere er begyndt at vise sig frem blandt de bedste.

Det samme gør ryttere som Mads Pedersen, Magnus Cort og Søren Kragh Andersen, der alle køre med på World Touren og viser sig frem, når finalerne afgøres.

De opløftende resultater er ingen tilfældighed.

Det siger Danmarks landstræner Anders Lund. Han går så langt som at sige, at vi lige nu ser en gylden generation af cykelryttere på niveau med den generation, som Bjarne Riis, Rolf Sørensen, Bo hamburger og Jesper Skibby repræsenterede tilbage i 90erne.

»For Gud ved hvilken gang har man udråbt en generation til at være den nye guldalder, fordi der i mange år har været lovende U23-resultater. Men nu er den her. Man skal ikke engang tale mere om forhåbningerne til dem. De er her nu,« siger Anders Lund til BT og fortsætter:

»Det er Michael Valgren, Magnus Cort, Mads Pedersen og Søren Kragh Andersen. Så er der andre, vi har forventninger til som en Mads Würtz eksempelvis.«

Anders Lund kalder Michael Valgrens sejr i Amstel Gold Race og Mads Pedersens seneste andenplads i Flandern Rundt for en forløsning af flere års forventninger til talenterne.

»Det er markant, at vi i de to hårdeste endagsløb, der er kørt i år, Flandern Rundt og Amstel Gold Race, har haft danskere, som har domineret finalerne. Det er voldsomt inspirerende for andre unge ryttere, når deres gamle holdkammerater for klub og landshold har taget det sidste skridt. Det er virkelig en forløsning i forhold til de forventninger, der har været,« siger Anders Lund.

Rolf Sørensen, der er Danmarks mest vindende cykelrytter og hovedperson i den seneste danske, guldalder i cykelsporten, er enig med landstræneren.

Det nuværende kuld af unge ryttere kommer til at bringe sejre og store resultater hjem til Danmark i kommende år.

»Det er på tide, men de er altså på vej, og nu er der gået hul på bylden. Det er altid svært at forudsige, men man kunne bare fornemme, at de her ryttere havde potentialet,« siger Rolf Sørensen til BT.

Mens Michael Valgren tog overskrifterne søndag, hæfter Rolf Sørensen sig især ved 22-årige Mads Pedersens muligheder.

Faktisk går Rolf Sørensen så langt, at han forventer, at Mads Pedersen kommer til at vriste rekorden som Danmarks mest vindende med 59 sejre som professionel cykelrytter fra ham.

»Bare se sådan en som Mads Pedersen. Han er slået igennem hurtigere, end de fleste havde regnet med. Han er en vinder, og jeg skal frygte for min rekord som Danmarks mest vindende cykelrytter. Det skulle undre mig, hvis han ikke slår mig,« siger Rolf Sørensen.

Mens der i Rolf Sørensens generation var Bjarne Riis, som var klassementsrytter og vandt Tour de France i 1996, er den nye gyldne generation mere funderet i de hårde endagsløb.

Det gælder selvfølgelig også VM på landevej, hvor Danmark kan blive uhyggelig det kommende år, forklarer Rolf Sørensen.

»Med de point, de ryttere laver nu på World Touren, kommer vi til VM med fuldt mandskab. Der er kun fire til fem nationer foran os, fordi de danske ryttere scorer point hele tiden. Vi er på øverste niveau, og det er sgu vildt,« siger han.

Landstræner Anders Lund vurderer dog, at det ikke bliver i år, at en brandvarm Michael Valgren vinder VM-guld til Danmark. Men han har så afgjort potentialet til at iklæde sig den regnbuestribede VM-trøje i fremtiden.

»Michael Valgren har vist, at han har finalemateriale i forhold til VM. Han har helt klart kompetencerne i den retning. VM-ruten i år er dog meget speciel, og det vil være med et klart plus til de rendyrkede bjergryttere. Det er ikke lige ruten, der står Valgren på. Men man skal aldrig sige aldrig med det, han viser i de her måneder,« siger Anders Lund og hylder måden, Michael Valgren vandt sin store sejr på.

»Det er rigtig stort. Hans sejr i Amstel Gold Race er helt fantastisk. Måden han vinder den på, er virkelig flot. Jeg tror, at det færreste havde været lige så cool, som han var,« siger Anders Lund.