Hvis Bjarne Riis og eventuelt Saxo Bank-direktøren Lars Seier Christensen skal vende tilbage til cykelsporten, bliver det økonomiske aspekt umiddelbart den største udfordring, vurderer DRs kommentator Henrik Liniger.

100 millioner kroner i startkapital. Der skal finansielle muskler til, hvis du vil ind på den største cykelscene i verden, og det er netop her, Bjarne Riis’ største udfordring synes at ligge.

BT har i løbet af sidste uge beskrevet, hvordan Bjarne Riis og Saxo Bank-direktøren Lars Seier Christensen pønser på et comeback til cykelsporten. Sent lørdag aften bar Lars Seier Christensen endnu flere kviste til rygtebålet, da han annoncerede et samarbejde med Wassim Halals cykelhold Frederikshøj CC. Ikke at dét har noget med Bjarne Riis at gøre, men det har Seier Christensens kryptiske afslutning formentlig i langt højere grad:

»PS! Jeg vil ikke udelukke, at der kunne komme mere på cykelfronten,« skrev Lars Seier Christensen på sin Facebook-profil.

Skal der komme mere fra Saxo Bank og Bjarne Riis, er det først og fremmest den økonomiske udfordring, som skal løses. Det vurderer DR Sportens cykelkommentator Henrik Liniger.

»Vi har tidligere set, hvordan Bjarne Riis ledte og ledte efter en medsponsor til det nuværende Tinkoff-Saxo, inden han endte op med Oleg Tinkov. Der skal laves noget research på den front. Jeg tror, det bliver svært, for det kræver en virkelig stærk økonomi, hvis Riis skal vende tilbage. Økonomien må være den største hindring,« siger Henrik Liniger, der dog ikke ser det som en fuldstændig umulig opgave.

Som ejer af et cykelhold er der en masse udgifter i driften. Ud over alt det praktiske med udstyr skal rytterne også have løn, og når man som Bjarne Riis gerne vil tilbage på den absolutte top, er lønningerne til rytterne også dyrere. For skal du konkurrere helt i front af feltet, er du nødt til at betale stjernerytterne en passende løn.

Lars Seier Christensen (tv.) har pointeret, at skal han tilbage til cykelverdenen, så bliver det som sponsor og ikke som investor. Arkivfoto.
Lars Seier Christensen (tv.) har pointeret, at skal han tilbage til cykelverdenen, så bliver det som sponsor og ikke som investor. Arkivfoto. Foto: Torkil Adsersen
Vis mere

Lars Seier Christensen har også flere gange talt om, at han ikke ønsker at agere startkapital – der skal findes en investor, og så kan Saxo Bank være med som sponsor. Sådan bliver det formentlig også, hvis Bjarne Riis og Lars Seier Christensen en dag gør comeback i de tohjuledes verden, som meget efterhånden tyder på.

En anden udfordring er, at der skal være en licens fra den internationale cykelunion UCI til at drive et hold på World Tour-niveauet. Sådan en licens har Bjarne Riis’ tidligere hold, Tinkoff-Saxo, og den vil det formentlig være muligt at forlænge, hvis Bjarne Riis igen forsøger sig og får held med at købe holdet, som ejer Oleg Tinkov lørdag meddelte, at han sælger efter 2016-sæsonen.

Oleg Tinkov forlader cykelsporten, fordi han blandt andet er træt af forretningsmodellen – at de store organisationer som Tour de France-arrangøren ASO hiver millioner ind, mens ikke meget går til holdene. Henrik Liniger tror dog ikke, at udmeldingen fra den russiske vildbasse starter en ejerflugt fra andre hold som for eksempel BMC, der længe har været styret af rigmanden Andy Rihs.

»Cykelsporten er så attraktiv, at der stadig vil være nogen, som ser det som et godt reklamevindue,« siger Henrik Liniger.

BT har været i dialog med Saxo Banks kommunikationschef, Cathrine Kier. Hun oplyser, at Lars Seier Christensen ikke har nogen kommentarer til historien. Det har desværre heller ikke været muligt at træffe Bjarne Riis.