Johnny Weltz er færdig som sportsdirektør hos Cannondale-Drapac, men danskeren vil tilbage og have et nyt job i branchen til næste sæson.

Cykelsportssæsonen 2017 bliver uden Johnny Weltz i rollen som sportsdirektør. Den rutinerede dansker blev overflødig, da Cannondale-holdet fusionerede med det australske Drapac-hold.

»Sådan er tiderne i cykelsporten,« konstaterer den 54-årige Weltz, der de sidste 11 år har arbejdet for det amerikanske hold, som gennem alle årene har haft Jonathan Vaughters som øverste chef.

Men sidste efterår fik Weltz altså besked om, at samarbejdet stoppede ved sæsonens udgang.

»Jeg fik beskeden efter Spanien Rundt. Det var ærgerligt, at jeg først fik besked dér, så jeg var sent ude i forhold til at få et nyt job hos et andet hold. Jeg kan jo godt lide jobbet, og jeg har også haft succes med det.«

Weltz, der både er tidligere dansk mester og vinder af etaper i Tour de France og Vuelta a España, begyndte som sportsdirektør på det daværende Motorola-hold i 1996, hvor han også havde afsluttet sin aktive karriere året forinden.

Her nåede han også at være sportsdirektør for Lance Armstrong, og de blev forenet igen, da Armstrong gjorde comeback efter sin kræftsygdom. Weltz fortsatte nemlig som sportsdirektør på US Postal, hvor han var de næste tre år. Weltz har siden fortalt, at han forlod US Postal på grund af Armstrong og den doping-kultur, som han bragte ind på holdet.

Næste skridt i karrieren var det nystartede danske MemoryCard-Jack & Jones. Ifølge Anti Doping Danmarks store rapport om doping i dansk cykelsport har Weltz erkendt, at han har arrangeret leverancer af dopingstoffer til holdets ryttere.

Siden udviklede det danske cykelhold sig under Bjarne Riis’ ledelse til storholdet Team CSC. Her endte Weltz med et skrivebordsjob i 2005, og året efter forlod han holdet til fordel for det amerikanske TIAA-CREF, som siden blev til fast deltager på World Touren som Garmin  og nu under navnet Cannondale-Drapac.

Det amerikanske hold har under Jonathan Vaughters’ ledelse haft en kontant antidoping-profil, og det amerikanske cykelholds højtprofilerede direktør har tidligere udtalt, at han har talt Weltzs fortid igennem med danskeren, og at han fortsat havde tillid til ham.

Men alligevel tog Vaughters i efteråret nøglerne til sportsdirektørbilen fra danskeren og sendte ham ud på jobjagt.

Foreløbig er Weltz dog i fuld  gang med sit eget projekt. Han bor i spanske Girona, der er hjemby for en stor gruppe professionelle topryttere, og her har han en stor lejlighed, hvor han i det små allerede har lejet værelser ud og været bed&breakfast-vært. Nu skal der investeres, og forretningen skal sættes i system.

»Jeg har gang i en større renovering, jeg er jo tømrer af uddannelse, så jeg kan klare meget af det selv. Til april skulle det hele gerne være færdigt. Så smider jeg det ud på en hjemmeside, og så håber jeg at få nogle danskere herned, som jeg kan hygge mig med. Det har hele tiden været min plan, men jeg regnede først med, at det skulle være om ti år,« siger Weltz med et grin og understreger igen, at han meget gerne vil tilbage i rollen som sportsdirektør i 2018.

»Det kunne jeg rigtigt godt tænke mig. Jeg har taget hele turen rundt, og jeg kan godt lide at arbejde med rytterne.«

Andre læser også