Søren Kragh Andersen drømmer om at vinde en af klassiker i sin stadigt spæde karriere. Lørdag får han måske muligheden i semi-klassikeren Omloop Het Nieuwsblad, der markerer åbningen af klassikersæsonen.

Hvis man kan drømme det, kan man også gøre det.

Walt Disney var meget andet end Mickey Mouse, Anders And og Snehvide og De Syv Små Dværge. Han var også en mand, der leverede inspirerende citater, og ganske som tegnefilmene lever de vise ord videre 52 år efter hans død i 1966.

Den danske professionelle cykelrytter Søren Kragh Andersen er én af de personer, som tænker ud fra Disneys devise. Han drømmer om at vinde. En klassiker, helst. Og han tror helt som Disney på, at han kan gøre det.

»Jeg vil vinde en klassiker. Det er det, der driver mig,« siger Søren Kragh Andersen.

Lørdag får Team Sunweb-rytteren årets første chance for at sejre i et stort endagsløb, når Omloop Het Nieuwsblad åbner brostens- og klassikersæsonen med et brag. Det plejer det at være i det barske og ubarmhjertige løb, der sammen med søndagens Kuurne-Bruxelles-Kuurne markerer åbningen af den belgiske og vesteuropæiske cykelsæson. Det er så godt som slut med de sommerlige temperaturer, som har præget opstarten i Australien, Andalusien og Abu Dhabi. Nu gælder det kulde, bakker og betonhårde brosten.

Søren Kragh Andersen udgik senest af Tour of Oman med en hjernerystelse, men han er allerede ‘fit for fight’ igen. Klar til først og fremmest at hjælpe Edward Theuns til sejr i Omloop Het Nieuwsblad, men også til at køre sin egen chance, hvis det - som nogle forventer - bliver et udskilningsløb langt væk fra målstregen. Det passer Kragh bedre end Theuns. Og han må gerne køre sin egen chance for holdet.

For nu kan mindre end en sejr i en klassiker gøre det for Søren Kragh Andersen, der kørte sin første professionelle sæson i 2016. Først og fremmest handler de kommende klassikeruger om at fortsætte den positive udvikling, som han er inde i.

»Mit håb er helt klart, at jeg kan køre nogle flere finaler i de store klassikere. Hvis ikke køre med om sejren, så vil jeg i hvert fald gerne være med til at præge dem og have en finger med i spillet. For mig handler det lige nu mere om min udvikling som cykelrytter og om at kunne tage de rigtige beslutninger, når det går løs, og så kommer resultaterne forhåbentlig også i fremtiden,« siger Søren Kragh Andersen.

I bunden af artiklen kan du læse BTs bud på fem favoritter i Omloop Het Nieuwsblad samt en gennemgang af semiklassikerne og klassikerne, der venter.

I cykelkredse har Søren Kragh Andersen længe været udskreget til én, som man kan forvente sig noget af. Flere nævner ham som det måske bedste kort af de danskere, som kan vinde en klassiker - enten nu eller senere. Michael Valgren, Jakob Fuglsang, Mads Pedersen og Magnus Cort er andre, der nu eller på sigt har lidt af det rigtige for at kunne gøre Rolf Sørensen kunsten efter fra Sørensens klassikersejre i Liège-Bastogne-Liège (1993) og Flandern Rundt (1997).

Årsagen er, at Søren Kragh Andersen er et bæst på en cykel. Han har en stor motor, kan køre opad, har det rette fokus og føler sig hjemme på brostenene. Han mestrer meget af det, som en klassikerrytter blandt meget andet skal kunne.

Og det er ikke kun i Danmark, at der er forhåbninger til Søren Kragh Andersen, som selv puster til flammerne ved at stille store krav til sig selv. Også hans sportsdirektør i lørdagens Omloop Het Nieuwsblad, Arthur van Dongen, tror på sin unge og brølstærke dansker.

»Søren har det, der skal til for at vinde en klassiker, men man skal være tålmodig. Han er stadig ung,« siger Arthur van Dongen.

For Søren Kragh Andersen gælder det om at få endnu mere erfaring med løbene. Den gode klassikerrytter kender ned til mindste detalje pavéerne, bakkerne og omgivelserne, og det er Søren Kragh Andersen opmærksom på.

»Den følelse er svær at få. Man får den ved at køre flere og flere kilometer i området, og det er den erfaring og lærdom, som jeg skal have. Og så skal jeg udvikle mig fysisk, siger Søren Kragh Andersen.

Søren Kragh Andersen skal udover Omloop Het Nieuwsblad, som Greg van Avermaet kan vinde for tredje år i træk, køre løb som E3 Harelbeke, Flandern Rundt og Dwaars Door Vlaanderen i løbet af de kommende uger.

BTs fem favoritter til Omloop Het Nieuwsblad

Greg van Avermaet


Der er én stor favorit, og han hedder Greg van Avermaet. Belgieren fra BMC, der jagter sit hattrick i Omloop Het Nieuwsblad, siger selv, at han er i endnu bedre form end tidligere, og det bør få konkurrenterne til at skælve af skræk. Det er jo trods alt en mand, der sidste år satte verdensmester Sagan på plads i løbet. Van Avermaet er en af de allerbedste på de stejle hellingen (brostensstigningerne), og han er lynhurtig i en spurt efter et hårdt løb – spørg bare Jakob Fuglsang om det efter deres duel ved OL i Rio.

Niki Terpstra


Quick-Step Floors-rytteren imponerede i Tour of Oman ved at køre vanvittigt stærkt. Nu er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at han så også gør det godt i den første belgiske brostensklassiker, men det siger i det mindste meget om Terpstras form. Han skal desuden have tabt fire kilo i forhold til sidste år, og han har det absolut stærkeste hold på dagen omkring sig med Philippe Gilbert, Fernando Gaviria, Zdenek Stybar, Yves Lampaert, Iljo Keisse og Dries Devenyns. Spurten er ikke tip-top, men flasker det sig taktisk i finalen, har Terpstra gode chancer.

Sep Vanmarcke


Vanmarcke (EF-Drapac) dystede sidste år om sejren med Greg van Avermaet og Peter Sagan. Vanmarcke kan køre opad på brostenspuklerne bedre end de fleste andre, og hans spurt er god nok til at kunne presse de fleste, måske på nær Greg van Avermaet. Belgieren er høj og robust, og han slog selveste Tom Boonen i løbet i 2012. Alene det bør nærmest automatisk kvalificere Vanmarcke til en favoritrolle, og når vi så tillægger det, der indtil videre har lignet en god form, begynder det at se spændende ud.

Matteo Trentin


Fire etapesejre i Vuelta a España! Trentin ejede den spanske rundtur sidste år ved gang efter gang at sætte de øvrige sprintere på plads i spurterne. Han ser i den grad ud til at være kommet sig oven på sin skade sidste forår, og nu får den tidligere Quick-Step Floors-rytter chancen som kaptajn for Mitchelton-Scott-holdet. Det kan gøre, at han får sit helt store gennembrud i forårsløbene. For Trentin gælder det om ikke at blive hægtet af på stigningerne – så har han en rigtig god chance.

Oliver Naesen


Naesen fik en på næsen i Ruta del Sol. Han brækkede næsen og har været plaget af en smule sygdom, og det vil utvivlsomt have en effekt – også selvom han selv har udtalt til TV Oost i Belgien, at det ikke har det. Han har ret i, at det ikke gør ham langsommere på landevejen, men det er ikke optimal forberedelse for AG2R La Mondiale-kaptajnen til Omloop Het Nieuwsblad, der nu nok alligevel skal være der i finalen.