Magnus Cort Nielsen er bedste medaljebud, hvis dagens VM-løb ender i en massespurt, men Danmark har andre muligheder.

Michael Valgren, Søren Kragh Andersen eller Magnus Cort? Hvem der bare havde en krystalkugle.

Dagens VM-linjeløb for herrer - den helt store begivenhed i den norske by Bergen - er svært at spå om for rød-hvide cykelfans, der vil forudsige hvem af danskerne, som ender med den bedste placering. Løbet kan udspille sig på rigtig mange måder.


Magnus Cort Nielsen er bedste medaljebud, hvis dagens VM-løb ender i en massespurt, men Danmark har andre muligheder.

Michael Valgren, Søren Kragh Andersen eller Magnus Cort? Hvem der bare havde en krystalkugle.

Søndagens VM-linjeløb for herrer - den helt store begivenhed i den norske by Bergen - er svært at spå om for rød-hvide cykelfans, der vil forudsige hvem af danskerne, som ender med den bedste placering. Løbet kan udspille sig på rigtig mange måder.

Ender løbet i en massespurt, hvilket synes at være et ganske plausibelt scenarie, har Danmark Magnus Cort som manden, der skal køres for. Den opgave er han klar til.

»Jeg kommer til at køre defensivt og gemme mig, og så må vi se, om det bliver samlet, og om jeg stadig sidder der i finalen. Vi har et godt hold med mange stærke kort, så jeg forventer, at vi kan være med,« siger Magnus Cort.

FØLG VM I CYKLING LIVE HER PÅ BT.DK FRA KL. 13

Rundstrækningen i Bergen med Laksebakken som hårdeste udfordring kan skabe udskilning, men den er trods alt ikke specielt stejl, idet det ’kun’ stiger med gennemsnitligt 6,4 procent over 1,5 kilometer. Det flade stykke på slutningen af rundstrækningen gør det svært for en mindre gruppe at komme af sted fra et jagtende hovedfelt, som på sidste del af den 19,1 kilometer lange rundstrækning vil stå med rigtig gode muligheder for at hente en frontgruppe.

Feltet.dk’s cykelekspert, Emil Axelgaard, har selv kørt ruten i Bergen, så han har et indgående kendskab til de udfordringer, som venter Peter Sagan, Greg van Avermaet, Michal Kwiatkowski og danskerne i Bergen.

Han vurderer, at det mest sandsynlige er, at dagens løb ender i en massespurt.

»Ruten er svær at læse, og der har ikke ligefrem været mange massespurter indtil nu ved VM. I herreeliten er det bare sværere at skabe udskiling, og med næsten ingen vind bliver det ikke nemmere,« siger Emil Axelgaard.

Det er positivt for Corts chancer, mener cykeleksperten.

»Magnus Cort er en af de få, som klatrer godt og har en hurtig spurt, og han kan godt køre sig i top 10 i et reduceret felt, hvis han ellers sidder med i finalen,« siger Emil Axelgaard.

Meget afhænger af, om Peter Sagan er med i det udbrud, som uden tvivl vil forsøge at komme af sted på en af de sidste omgange. Er Sagan med i udbruddet, vil de øvrige ryttere i front kigge på Sagan og lade ham gøre arbejdet, og går det med stor sandsynlighed i stå. Så faktisk skal Cort håbe på, at Sagan kører med og ikke satser på en massespurt, mener Axelgaard.

Selv melder Magnus Cort om gode ben efter et Vuelta a España, hvor han ikke fik lov at køre mange personlige chancer på nær på 13. etape, hvor benene ikke var der, og den afsluttende etape til Madrid, som Cort blev nummer seks på.

»Det kan godt være, at jeg ikke kom så stærkt ud som sidste år (hvor Cort vandt to etaper i Vueltaen, red.), men jeg er ikke dårligt kørende. Jeg tror på, at jeg er der,« siger Magnus Cort.

Danskeren, der i næste sæson skal køre for Astana, kører sit andet verdensmesterskab i den rød-hvide landsholdstrøje. Cort tøver ikke på spørgsmålet om, hvad VM betyder for den blonde bornholmer.

»For mig er det det største endagsløb. Det er kæmpe stort. Selvfølgelig kan der være år, hvor ruten ikke passer til mig, men regnbuetrøjen gør det bare så meget større. Paris-Roubaix er også kæmpe stort at vinde. Men hvis du vinder VM, har du trøjen hele året, og det gør det anderledes end alt andet,« siger Magnus Cort.

Ud over Magnus Cort har landstræner Anders Lund også udpeget Michael Valgren som kaptajn og givet en fri rolle til Søren Kragh Andersen. For begge danskere gælder det om at køre offensivt, og så skal Magnus Cort ellers vente på at få sin chance i en spurt, hvor han har den stærke lead-out man Michael Mørkøv til at hjælpe sig.

Danmarks seneste store VM-resultat i herreelitens linjeløb er fra 2010, da Matti Breschel spurtede sig til en sølvmedalje. Leif Mortensen og Bo Hamburger har også vundet sølvmedaljer ved VM i henholdsvis 1970 og 1997, og en ny rød-hvid medalje i dag ville ikke være så dårligt endda.