Ingen bevægelse, ingen bevidsthed, ingen puls.

Løbslægen, som var en af de første på stedet, da cykelstjernerne Gino Mäder og Magnus Sheffield torsdag styrtede ned af et bjerg i Schweiz Rundt, fortæller om den dramatiske redningsaktion efter styrtet, som desværre endte tragisk. 

»Vi stoppede øjeblikkeligt og kiggede efter, hvor de sårede var. Det var ikke muligt at se oppe fra vejen. Da skråningen var så voldsom, som den var, sagde jeg med det samme til min chauffør, at han skulle ringe efter en redningshelikopter – noget meget grimt var sket.« fortæller lægen Roland Kretsch til den schweiziske avis Blick.

»Derefter kravlede jeg ned ad bjergsiden og fandt de to sårede. Først fandt jeg Magnus, som sad op og rystede over hele kroppen,« lyder det fra løbslægen, som desværre måtte konstatere, at tilstanden hos Mäder, som lå få meter væk, var væsentligt værre.

Foto: Gian Ehrenzeller/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Der var ingen bevægelse, ingen bevidsthed, ingen puls. En fysioterapeut og jeg trak ham straks ud af vandet og startede genoplivningen. Herefter kom redningsarbejderne ned af skråningen en efter en.«

Efter 25 minutter lykkedes det Roland Kretsch og de øvrige redningsarbejdere at genoplive Gino Mäder:

»Han blev vækket til live, hans hjerte slog igen.«

Desværre kom den 26-årige schweiziske cykelstjerne aldrig til bevidsthed igen, og han døde på hospitalet i Chur, hvor han blev fløjet til i helikopter. Her er Magnus Sheffield fortsat indlagt med sine skrammer og hjernerystelse, men er uden for livsfare.

Foto: Swpix/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

Det er endnu uvist helt præcis, hvad der skete på nedkørslen på 5. etape af Schweiz Rundt, hvor Mäder og amerikanske Sheffield styrtede ned ad bjergskråningen og havnede i et vandløb på den stejle bjergside. 

»Det kan have været på grund af for høj fart, måske bremsede de for sent eller skred i svinget, det er ikke helt klarlagt,« siger Roland Kretsch.

Gino Mäders dødsfald i Schweiz Rundt har sendt hele cykelverdenen og en hel nation i chok. 

Flere hold har trukket sig fra det store etapeløb, som dog er fortsat og slutter med en enkeltstart søndag, hvor danske Mattias Skjelmose er i den gule førertrøje.