Det er fortsat en yderst ringe idé og ikke klædeligt for cykelsporten, at TV 2 har hyret  Bjarne Riis som cykelekspert under Tour de France.

Det ændrer et par indledende spørgsmål om den tidligere cykelholdejers holdning til Anti Doping Danmarks kompromitterende rapport om doping i dansk cykelsport ikke på, mener flere af de hårdeste kritikere af ansættelsen.

»Jeg synes, at de skulle have fundet sig en anden ekspert. Med den rapport vi netop har set, synes jeg ikke, det klæder cykelsporten, at Bjarne så hurtigt kan blive tv-ekspert«, siger formanden for Dansk Cykle Union, Niels Sørensen.

Riis debuterede mandag i studiet hos TV2 og blev blandt andet spurgt, hvordan han forholder sig til den kritik, der har ramt ham, efter at det i dopingrapporten kom frem, at han sammen med andre begik ledelsesmæssige svigt i sin tid på Team CSC ved ikke at reagere på sine rytteres dopingmisbrug, selvom han kendte til det. Men ifølge direktør for Danmarks Idrætsforbund, Morten Mølholm, er det ikke det på ingen måde nok til at forsvare ansættelsen af Riis:

»TV2 er en stor aktør inden for cykelsport, de skaber meget opmærksomhed omkring det. Derfor synes jeg, det er forstemmende at se, at de ikke i højere grad bidrager holdningsmæssigt. Vi påpegede i dopingrapporten, at hvis vi skal videre med cykelsporten, så er det også vigtigt med nogle holdningsmæssige ting omkring, hvad man synes er rigtigt og ikke rigtigt. Jeg er med på, at TV 2 formelt, juridisk har ret til at ansætte ham. Det er deres sag, men derfor kan vi godt have nogle holdninger til, hvad det er for signaler, de sender, og dem er jeg selvfølgelig ekstremt ærgerlig over«, siger han.

Hvis man endelig skal bruge Bjarne Riis som ekspert, bør han løbende blive spurgt til hans indtryk af dopingforholdene på de forskellige cykelhold og ikke bare det cykeltaktiske, mener  Morten Mølholm.

Direktøren for Anti Doping Danmark, tidligere chef i Rigspolitiet Michael Ask, kaldte i sidste uge ansættelsen af Bjarne Riis for »moralsk og etisk problematisk«, og det fastholder han.

»Cykelrytterne siger selv, at omertaen (uskreven regl i cykelsporten om ikke at tale åbent om doping, red.) er svær at få bugt med så længe, det er de samme mennesker, der sidder og styrer sporten som ledere. Derfor synes jeg, det er ærgerligt, at TV 2 sender det signal, som jeg synes, de sender ved at ansætte en som ham«, siger han.

Ifølge Michael Ask er TV 2 med til at blåstemple Bjarne Riis’ gerninger:

»Det svarer til at sige, at han stadig er god nok i cykelverden. Selvfølgelig er det en anden rolle. Han kan ikke dope nogen som cykelkommentator. Men der er en signalværdi i det. Alle, der følger Tour de France, kan se Bjarne Riis, og derfor får han også om ikke andet, så en indirekte chance for at forsvare sig selv og tale ud fra, og det synes jeg bare ikke harmonerer særlig godt med de konklussioner, vi drager«, siger han.

TV2 har tidligere afvist kritikken af ansættelsen af Bjarne Riis med, at han med sin store cykelviden, vil kunne gøre seerne klogere. Samtidig har kanalen understreget, at man mener, man løbende dækker doping i cykelsporten kritisk.