Chris Anker Sørensen kommer til etapeløbet Paris-Nice med ædelsten i benene. Det satser han på at vise ved sæsonens første ’rigtige’ etapeløb, som begynder søndag med flere af de største stjerner til indskrivningen.

I bunden artikel kan du læse en gennemgang af etaperne, favoritterne og danskerne i Paris-Nice.

’Løbet mod solen’ snor sig for 74. gang i historien fra hovedstaden Paris ned over landskabets buler og bjerge til Nice i sydens varme. Det maleriske kælenavn indrammer fint det traditionelt skiftende vejr fra nordens Frankrig til varmere vinde. Og så passer titlen på formen for en bestemt dansk klatrer, hvis dét at komme tæt på solstrålerne er lig med en opadgående kurve.

Chris Anker Sørensen søger at vise dannebrogstrøjen på flere af stigningerne i sit niende Paris-Nice, som begynder søndag med prologen på 6,1 kilometer i Conflans-Sainte-Honorine.

Der er dog et lille og skal vi sige koldt problem.

»Det er et løb, som jeg rigtig godt kan lide. Godt nok passer vejret ikke så godt på mig, da det er lidt for koldt, og det er jeg for tynd til at stå imod, men planen er at satse på forskellige udbrud, som forhåbentlig holder hjem,« siger Chris Anker Sørensen.

’Oksen fra Hammel’ græsser nu hos det franske pro-continental-hold Fortuneo-Vital Concept, som i sidste uge mistede kaptajnen Eduardo Sepulveda i formodet tre måneder, da han kolliderede med et løst hegn på afslutningen af en etape.

Derfor skriver Chris Anker Sørensen sig ind i løbet som franskmændenes kaptajn og ham, der skal køres for, men det tager han nu med den sædvanlige jyske ydmyghed.

»Det er selvfølgelig ærgerligt for holdet, at vi er uden Sepulveda, men så må vi andre bare stramme os an og vise, at vi kan uden ham. Jeg får nok svært ved at blande mig i klassementet og køre i top 10, da der er rigtig mange gode ryttere med, men vi kommer til at søge muligheden for at vise os frem,« siger Chris Anker Sørensen.

Efter at have forladt Tinkoff-holdet er den 31-årige og Italien-bosatte dansker blomstret op igen. Nu lyder og ligner han mere den udgave af sig selv, som fans forbinder med utrættelige ridt, når det går opad, og det bliver der brug for i den kommende tid. Fortuneo-Vital Concept har fået et wildcard til Tour de France, som er sæsonens helt store mål, så formen skal være helt på plads til den tid.

Senest er Anker Sørensen blevet nummer fem i klassementet i Tour Cycliste International La Provence, og før det gav han prøver på sin gode form, da han angreb med en fart, så man nærmest skulle tro, at han var kommet lidt for tæt på solens brandvarme stråler i Haut Var-Martin. Det er blevet bemærket i feltet, ikke mindst af Brian Holm, sportsdirektøren fra Etixx-QuickStep.

»Chris Anker så virkelig godt ud. Og skarp. Han kører rigtig stærkt,« siger Brian Holm.

Om Chris Anker Sørensen ligefrem tager kampen i Paris-Nice-klassementet op med stærke folk som Alberto Contador (Tinkoff) og Richie Porte (BMC), er nok tvivlsomt, men danskeren føler i hvert fald også selv, at han er et bedre sted set fra et karrieremæssigt synspunkt end for bare et par måneder siden.

De sidste år på Tinkoff var der gået lidt for meget hverdag i den.

»Jeg har genfundet mit tidligere niveau og min motivation. Jeg har tænkt en masse tanker og fået glæden tilbage, og det betyder en hel del. Ingen problemer har der været ved at komme ud at træne i løbet af vinteren, hvor det måske i løbet af min sidste tid på Tinkoff var lidt lettere at springe over det laveste gærde,« siger Chris Anker Sørensen, der har støvet sine gamle franskbøger fra gymnasiet af for endnu bedre at kunne kommunikere med sine nye holdkammerater.

Det betyder dog ikke, at alt er perfekt ham og holdkammeraterne imellem.

»Jeg forstår alt og kan også tale med dem, men vi ping-ponger måske ikke så meget. Den franske form for humor kan ikke altid forenes med den danske selvironi,« siger han.

Hvis Chris Anker Sørensen laver et nyt godt resultat i Paris-Nice, så tilgiver holdkammeraterne nok hans anderledes og sikkert også mærkelige form for humor.

FAVORITTERNE

Foto: LIONEL BONAVENTURE
Vis mere

Alberto Contador (Tinkoff)
Contador kommer til Paris-Nice som den helt store stjerne. Han har vundet løbet to gange tidligere og er i fuld færd med forberedelserne til Tour de France, som i år bliver kørt uden et hårdt Giro d’Italia i benene for spanieren. Kan Michael Valgren og kompagni beskytte kaptajnen på de første etaper, bliver Contador værd at holde øje med.

Foto: DAN PELED
Vis mere

Richie Porte (BMC)
Skiftede væk fra Team Sky for at komme ud af Chris Froomes skygge. Har ligesom Contador vundet Paris-Nice to gange, og igen i år skal han regnes for en bejler til sejren i det prestigefyldte løb. Kørte stærkt i Santos Tour Down Under i januar, hvor han blev nummer to. BMC ser stærke ud med Rohan Dennis og Phillipe Gilbert til start.

Foto: ERIC FEFERBERG
Vis mere

Romain Bardet (Ag2R-La Mondiale)
Imponerede i Tour of Oman og vil være ekstremt opsat i hjemlandet. Nummer ni fra sidste års Tour de France er spået en lys fremtid, og den 25-årige franskmand skal nok vise sig frem.

... hold også øje med Andrew Talansky, Geraint Thomas, Pierre Rolland og Thomas Voeckler i et dygtigt felt.

DANSKERNE

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Michael Mørkøv (Katusha)
Et omdrejningspunket i Katushas sprintertog. Mørkøv og nordmanden Alexander Kristoff har allerede vist fine prøver på deres nye samarbejde. Paris-Nice bliver næppe en undtagelse.

Michael Valgren (Tinkoff)
Får som primær opgave at passe på Contador i sidevinden og sørge for, at kaptajnen kommer sikkert frem til stigningerne. Løbet giver endnu mere erfaring til Valgren frem mod Tour de France, hvor han igen skal være bodyguard.

Chris Anker Sørensen (Fortuneo-Vital Concept)
Kan formentlig køre med langt, langt hen ad vejen og måske endda lave et top 10-resultat. Chris Anker Sørensen har masser af Paris-Nice-erfaring.

Magnus Cort (Orica-Greenedge)
Kører sæsonens første etapeløb efter to brostensløb i Belgien. Cort er primært med for at forberede sig på forårsklassikerne, og han får da også lidt grusvej og ujævnt underlag at køre på i begyndelsen af Paris-Nice.

Opdateret: Lars Bak (Lotto-Soudal) og Matti Breschel (Cannondale) stiller også til start.