BT kan i dag afsløre, hvad Michael Rasmussen har fortalt Anti Doping Danmark om Bjarne Riis. Og det er voldsomme beskyldninger, der bliver leveret af den dopingdømte rytter.

Det står klart, efter at BT har læst udvalgte, centrale dele af Michael Rasmussens biografi ’Gul Feber’, der udkommer 6. november.

Bogen har været ekstremt imødeset, fordi Michael Rasmussen i januar lagde alle kortene på bordet og fortalte om sit eget 13-årige dopingmisbrug – og alt, hvad han vidste om ryttere, læger, sportsdirektører og bagmænd i det store dopingnetværk, som har gennemsyret cykelsporten.


I bogen skriver Michael Rasmussen, at Bjarne Riis ikke alene var vidende om hans doping, da Rasmussen kørte på Team CSC-Tiscali i 2002. Riis overværede også, at Rasmussen fik en sprøjte med kortison.

Det skete ifølge Michael Rasmussen under Giro d’Italia i 2002, hvor Rasmussen var med som hjælperytter for Team CSC-Tiscalis nye holdkaptajn, Tyler Hamilton. Efter 16. etape af løbet, hvor Michael Rasmussen havde ydet en stor indsats for at hjælpe en kriseramt Hamilton, blev Rasmussen ifølge eget udsagn belønnet i form af et skud med det ulovlige stof kortison, som har en præstationsfremmende effekt. Det skete på et hotelværelse om aftenen.

- Jeg kom ind på doktor Piet De Moers hotelværelse, hvor også Bjarne Riis og Tyler befandt sig. Tyler havde lige fået et skud synacthen (kortison, red.) og tilbød mig at gøre ham selskab. Det ville jeg gerne. Bjarne havde ingen indvendinger. Det var jo også en 225 kilometer bjergetape, der ventede. Lægen gav mig 0,2 milliliter i skulderen, hævder Michael Rasmussen i bogen.

Dagen efter var Tyler Hamilton igen flyvende og sikrede sig siden en samlet andenplads i Giro d’Italia. Rasmussen havde derimod fået for meget kortison, hvilket resulterede i, at han ophobede for meget væske i kroppen og derfor præsterede for dårligt på etapen.

Understøtter opfattelse

Historien fra hotelværelset i Italien understøtter opfattelsen af tilstanden på Team CSC-Tiscali, som Tyler Hamilton lagde frem i sin bog ’The Secret Race’, der udkom sidste efterår.

Hamilton har siden fortalt i BT, at Riis og holdlægerne hjalp ham med at dope sig. Rasmussen lægger yderligere til beskyldningerne om organiseret doping på Team CSC, som danskeren kørte for et enkelt år.

Grunden til, at Michael Rasmussen kan afsløre navne og detaljer om sit dopingmisbrug, selvom Anti Doping Danmarks undersøgelse er i gang, er, at Michael Rasmussen for nylig har afsluttet sin dopingsag hos ADD, som endte med en to-årig dopingkarantæne.

Nu kan Rasmussen frit fortælle om den beskidte dopingverden – og det gør han i den grad. Rabobank, Bjarne Riis, UCI og topryttere over hele linjen ryger med ned i faldet, hvis man skal tro Rasmussens ord.

Organiseret doping

I de afsnit af bogen, som BT er i besiddelse af, står det klart, at der foregik organiseret doping på Team CSC-Tiscali, nøjagtigt som Tyler Hamilton også har fortalt.

Rasmussen skriver, at det var hans opfattelse, at alle på holdet dopede sig, og at alle i personalet medvirkede til det. Kortisonindsprøjtningerne var organiseret af lægerne, og Rasmussen diskuterede helt åbent med lægerne, hvordan man tog EPO og hormoner. Lægerne og Bjarne Riis holdt også et vågent øje med rytterne.

- Holdlægerne tog også blodprøver på os alle sammen, så de har kunnet følge med i vores variationer på hæmatokritværdierne hen over sæsonen. Her kunne de observere, hvem af os der tog EPO – ikke mindst hvem der var i fare for at tage for meget. Det siger sig selv, at Bjarne fik indblik i de tal: Det var jo trods alt hans læger, skriver Michael Rasmussen.

Vejrtrækningsproblemer

Under førnævnte Giro d’Italia i 2002 havde holdets rytter, Danny Jonasson, det ikke så godt. Han beklagede sig over vejrtrækningsproblemer. Rasmussen boede på værelse med Jonasson, og her overværede han, ifølge bogen, hvordan Riis forsøgte at hjælpe Jonasson med sit problem.

- En dag kom Riis ind på vores værelse, hvor Danny indviede ham i sine bekymringer.

’Så skal du da bare få lavet et certifikat på salbutamol mod astma hos lægerne. Det har også en lidt anabolsk effekt. Det hele hjælper,’ sagde Bjarne ifølge Rasmussen.

Ifølge Rasmussen var netop den metode ganske udbredt ikke bare på Team CSC-Tiscali, men generelt i cykelsporten.

Lægerne sørgede for, at rytterne kunne få dispensationer til at tage præstationsfremmende midler. Det skete ved, at lægerne udskrev recepter og anførte, at rytterne havde skader, som krævede ulovlige midler, selvom det ikke var tilfældet. Målet var derimod at dope sig.

Rasmussen skriver i bogen, at han ikke havde særlig megen kontakt med Bjarne Riis i det ene år, han var på holdet.

I bogen fremgår det flere gange, at dopingen hele tiden var underforstået. Riis har altså aldrig sagt til Rasmussen, at han skulle dope sig. Ifølge Rasmussen var han ikke tæt nok på toppen af hierarkiet, så han kunne få samme behandling som Tyler Hamilton, som selv påstår, at han blev henvist til dopinglægen Eufemiano Fuentes. Rasmussen skaffede derfor selv EPO og andre dopingpræparater, som han indtog på egen hånd.

Trukket ud af løb

Både Riis og lægerne var dog fuldt ud klar over det, lader Rasmussen forstå. Rasmussen blev før et løb af holdets egne læger taget med en for høj hæmatokritværdi, hvilket fik lægen Piet de Moer og daværende sportsdirektør Johnny Weltz til at blive rasende, og Weltz trak Rasmussen ud af løbet, da man ikke ville risikere, at Rasmussen blev testet positiv i en dopingtest.

Rasmussen skiftede efterfølgende til Rabobank, og det er siden kommet frem, at Riis advarede Rabobank om Rasmussen, fordi danskeren var farlig at have på holdet. Alligevel var det tæt på, at Riis og Rasmussen blev genforenet, da Michael Rasmussen forsøgte at vende tilbage til cykelsporten i 2010 efter sin dopingkarantæne. Riis og Rasmussen førte forhandlinger om en kontrakt, som dog ikke blev til noget, fordi Riis havde forhørt sig i miljøet og fundet ud af, at det ikke ville blive vel modtaget, hvis han gav Rasmussen comeback i cykelsporten.

- Han sagde på et tidspunkt, at hvis jeg kom på hans hold, måtte jeg ikke køre lige så stærkt som i 2007.

Mindre doping, tak

En anelse mindre doping, tak, er Michael Rasmussens egen udlægning.

Bogen belaster Bjarne Riis yderligere, og flere af samme beskyldninger kan gemme sig i den undersøgelse, som Anti Doping Danmark forventes at præsentere i år.

Riis har hele tiden benægtet alle anklager, og han ønsker heller ikke i forbindelse med Michael Rasmussens bog at udtale sig. Via sin pressechef fortæller han, at han ikke har yderligere at tilføje udover en udtalelse, som også fremgår i bogens noter.

Her siger Bjarne Riis blandt andet:

- Jeg respekterer det arbejde, som i øjeblikket er i gang i Anti Doping Danmark i forhold til cykelsportens fortid, og jeg respekterer, at det arbejde tager den tid, det måtte tage, før man kan afslutte undersøgelsen.

Holdlægen Piet de Moer, som stadig er på det danske cykelhold, afviser i bogen, at han har handlet i strid med reglerne, som Rasmussen ellers påstår.