Foto: Nils Meilvang

Lad det bare være klart helt fra start af. Bjarne Riis leverer ikke nogen dopingindrømmelse version 2, når han torsdag træder frem i dokumentaren ’Riis - Forfra’.

Faktisk vil Riis helst undgå overhovedet at tale om doping. Nøjagtigt som han har gjort til alle andre medier, lige siden de alvorlige anklager tog fart med Tyler Hamiltons bog i september 2012.

Bjarne Riis fortæller i dokumentaren, at han har fortalt til de rette, hvad der skal fortælles. Han vil ikke forholde sig til de konkrete beskyldninger om, at Riis har været en medvirkende faktor i dopingbrug på Team CSC i begyndelsen af 2000.

bjarne riis

Riis vil kun forklare, hvorfor han ikke vil svare på anklagerne.

- Hvad der er sket, og hvad der ikke er sket, behøver ikke at være hvermandseje. Jeg har ikke det behov, som så mange andre. Det er som om, det skal være en offentlig skriftestol, men den køber jeg ikke. Jeg har fortalt til dem, der skal vide det, og det er fint for mig.

- Om jeg så kunne fortælle stolpe op og stolpe ned om andre, så kan jeg ikke se, hvorfor jeg skulle gøre det. Det er ikke min intention. Det er slet ikke min personlighed. Jeg skal stå til rådighed for mig selv og ikke en skid andet. Jeg ved godt, at jeg får tæsk for det. Men skyd bare løs. Slå, siger Bjarne Riis i dokumentaren.

staehelinblog

Bjarne Riis ligner hovedpersonen i den dopingundersøgelse, som Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund har i gang. Hvad der kommer ud af undersøgelsen, vides ikke, men sikkert er det, at flere har givet belastende informationer om Bjarne Riis og doping på det danske cykelhold.

Undersøgelsen begyndte, da Michael Rasmussen i januar 2013 indrømmede doping. Allerede før sommeren overvejede Riis, hvad han skulle gøre med sin fremtid og cykelholdet. Resultatet blev, at han i december sidste år solgte holdet til Oleg Tinkov.

Da han præsenterede salget, sagde han ikke noget om, at dopinganklagerne havde nogen betydning for salget.

- Selvfølgelig har det været en faktor, der har ligget derude, men det har ikke haft afgørende betydning. Der vil jeg mere tilbage til det overordnede pres, der har været igennem mange år.

Det eneste, Bjarne Riis foreløbig har sagt om anklagerne fra Tyler Hamilton, er, at de ikke er sande. Men kan Riis så være sikker på, at der ikke er doping på hans hold, bliver han spurgt i dokumentaren.

- Hvordan skulle jeg være det? Jeg kan ikke være sikker på, at der ikke er nogen, der har været dopet på mit hold. Sådan en garanti kan man ikke give. Det er der ikke nogen, der kan. Men jeg har en god fornemmelse.

- Hvis vi om to eller fem år sidder og snakker igen, og vi finder ud af, at det stadigvæk var lige så slemt, som det var for 10-20 år siden, så har vi været naive. Jeg har i hvert fald. Men lykkeligt naiv.

Bjarne Riis har fået muligheden for at medvirke til denne artikel, men er ikke vendt tilbage på BTs henvendelse.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.