Dokumentaren "Riis - forfra" er lavet af Niels Christian Jung, som her ses i aktion med kameraet i baggrunden.
Dokumentaren "Riis - forfra" er lavet af Niels Christian Jung, som her ses i aktion med kameraet i baggrunden. Foto: Nils Meilvang

En ny dokumentar viser, at Bjarne Riis var så påvirket af Tyler Hamiltons anklager om doping, at Riis brød grædende sammen forrige efterår.

Bjarne Riis er kendt som en kontrolleret mand, som ikke viser flere følelser end højst nødvendigt. Men torsdag aften får danskerne et nyt indblik i mennesket Bjarne Riis, når dokumentaren "Riis - Forfra" bliver vist på DR1.

Her har journalisten Niels Christian Jung fulgt Bjarne Riis tæt siden sommeren 2012. Under Vuelta a Espana samme år, vælter verden omkring Bjarne Riis, da Tyler Hamilton påstår, at Riis var en afgørende kilde i Hamiltons dopingnetværk.

Udadtil giver Riis på daværende tidspunkt indtryk af, at Hamiltons anklager ikke rør ham. Men det gjorde de. Da anklagerne når offentligheden bryder Riis sammen på sit hotelværelse i Spanien.

- Det er frustrerende, at jeg ikke har al min energi og fokus på Alberto (Contador, red) og på holdet, som jeg egentlig gerne ville. Det kræver enormt mange ressourcer. Jeg er træt...jeg er rigtig meget træt. I forvejen har det været et vildt hårdt år. Og så er der bare fuld gas i Vueltaen, og så kommer det her oveni...det er 'limit', siger Bjarne Riis til kameraet, da han forsøger at forhold sig til dopinganklagerne.

- Det er svært, for man bliver mindet om det hele tiden. Selvfølgelig hjælper Anne Dorte (Tanderup, Riis hustru, red) det hun kan, men hun er jo langt væk, siger Bjarne Riis, hvorefter en tåre triller ned ad kinden.

Dokumentaren følger Riis igennem tykt og tyndt ind Riis i december sidste år solgte sit hold til Oleg Tinkov. Dokumentaren er en personlig skildring af mennesket bag den tavse og tilknappede Bjarne Riis, som vi kender fra korte interviews efter en Tour de France-etape.

KØB BT I DAG OG LÆS:

- Ramt af ny depression

- Riis' barske barndom: Derfor er jeg så indadvendt

- Riis kan ikke garantere rent cykelhold

- Derfor vil Riis ikke svare på dopingspørgsmål

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.