»Endnu en vanvittig bilist, som lige skulle presse så meget, at det endte med en røvtur for mig.«

Sådan indleder den tidligere cykelrytter Jens Veggerby et opslag på sin Facebook-profil, efter at han – igen – blev tvunget i asfalten af en bilist under en cykeltur.

Episoden indtraf, da han havde sat kursen mod Hornbæk i Nordsjælland, og en bil kom kørende op til ham bagfra.

»Han pressede mig ind til siden, hvor der var en kantsten. Det går jo stærkt, og der er få sekunder at reagere i, men jeg kan ikke gøre andet end at ramme kantstenen og et skilt – og bum, så ryger jeg på røv og albuer,« siger Jens Veggerby til B.T.

Bilen susede væk uden at stoppe op, og Veggerby nåede ikke at se registreringsnummeret. Og egentlig slog han sig ikke særlig meget, da han slap med et par hudafskrabninger.

Men det er heller ikke det, der er pointen.

»Det kunne lige så godt have være en brækket hals eller en brækket ryg. Så forventer man selvfølgelig, at bilen stopper op, uanset hvem der har skylden. Her var der ingen tvivl om, hvis skyld det var, men han stoppede ikke engang for at se, om jeg var okay.«

»I teorien kunne der have været brug for en ambulance, eller jeg kunne have stået med en smadret cykel. Han kørte bare videre og kan ikke have undgået at se, at jeg slog mig. Jeg forstår ikke, hvordan man kan være så kynisk og kold,« siger han.

Det er langtfra første gang, at Jens Veggerby har dårlige oplevelser under sine cykelture. Ofte sker det endda flere gange med den samme bilist.

»Nogle gange kan der være en forepisode, hvor en bil kører lige ud foran, eller man selv som rytter har lavet en fejl, og så er der en diskussion. Så kommer bilisten tilbage og skal statuere et eksempel. 'Du skal passe på, ellers kører jeg dig over,' virker det nærmest, som om beskeden er. Det skete dog ikke i går.«

Episoden udgør det seneste kapitel i en efterhånden enormt tyk saga om »vejvreden«, som Jens Veggerby kalder den.

Og den udspiller sig ikke bare lejlighedsvist for den 58-årige cykelmand. Det sker på ugentlig basis.

Men som han siger, er han også mere udsat, fordi han cykler næsten hver dag.

»Det er trist og vildt, at det er kommet dertil. Jeg har cyklet mange år, så jeg har set, at det stille og roligt bliver værre og værre.«

Han savner respekt og ansvar fra både bilister og cyklister i trafikken. Inden han remser et par opsigtsvækkende hændelser op.

For det er ikke bare styrt, som han har været udsat for. Særligt én episode stikker ud. Det skete, da de var fire tidligere professionelle cykelryttere ude at køre på Strandvejen, og der kørte en stor Volvo op på siden af dem.

Jens Veggerby nåede at deltage i Tour de France to gange, da han var professionel cykelrytter.
Jens Veggerby nåede at deltage i Tour de France to gange, da han var professionel cykelrytter. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Der sad en kvinde ved rattet, mens manden på passagersædet kaldte os alverdens gloser, helt umotiveret. En af os svarede 'hold da kæft, en idiot',« fortæller Jens Veggerby.

»Så kyler ham manden en kop skoldhed kaffe i hovedet på os. Man tænker, hvad fanden det er, der sker.«

En anden gang oplevede Veggerby at få sprøjtet sprinklervæske i hovedet. Han har også fået fingeren mange gange, hvis altså han ikke er blevet kørt ned.

Derfor har han også lavet flere opslag på sociale medier med opfordringer til, at man gør noget ved »vejvreden«.

»Et af mine opslag resulterede i, at der var en, der skrev, at han havde været med i en konkurrence om, hvor mange cyklister de kunne 'nakke',« fortæller Jens Veggerby.

Han udstiller det hykleriske i, at Danmark bryster sig af at være cykelland nummer et i verden.

At man vil promovere cyklingen og være stolt over, at vores ryttere gør det godt i storløb.

»Men man vil kraftedeme ikke se cyklister på landevejen. Det er mærkeligt og dobbeltmoralsk!«

Nu ønsker han at gøre noget ved problemet, inden det går helt galt.

»Jeg håber at få råbt politikerne lidt op. Det er dem, der skal på banen,« siger Jens Veggerby.

»Jeg kan slet ikke sætte mig ind i folks hoveder, og det her kan få katastrofale følger. Det ender med, at nogen bliver slået ihjel derude. Det er meget værre, end mange tror, hvis ikke man er vant til at sidde derude.«

»Det er virkelig slemt.«

Movistar-danskeren Mathias Norsgaard er en af dem, der har oplevet at blive ramt af en bil under en træningstur.

Det skete godt nok i den spanske by Girona, men den 23-årige rytter har været gennem et sandt helvede efter styrtet.

Læs mere om det her.