Dæklejlighed. Smuglere. Inkasso. Og skjulte pengestrømme. Dansk cykelsport afsløret i organiseret netværk, der leder tankerne hen på mafiametoder

Epo, væksthormon og kortison. Alt sammen blev smuglet ind fra det sydlige Europa, inden det nåede frem til en lejlighed i Luxembourg, der blev brugt som dopingcentral for dele af det danske cykelhold Team Memory Card-Jack & Jones.

Tirsdag formiddag blev Anti Doping Danmark (ADD) og Danmarks Idræts Forbunds (DIF) længe ventede rapport om doping i dansk cykelsport offentliggjort. En rapport, der har været to et halvt år undervejs og imødeset med stor spænding.

En af bomberne i rapporten var, at den daværende sportsdirektør for Team Memory Card-Jack & Jones, Johnny Weltz, indrømmede, at han i år 2000 var hjernen bag en smuglerleverance bestående af doping og væksthormon til en lejlighed i Luxembourg, hvor nogle af holdets ryttere boede.

BT kan afsløre, at den pågældende lejlighed lå i landsbyen Sandweiler på gaden Rue d’Itzig og var beboet af holdets svenske rytter Martin Rittsel og danske Bjarke Schmidt Nielsen.

Johnny Weltz arrangerede, at dopingen blev smuglet fra et apotek i Andorra til Barcelona i bus. Herfra kørte en person omkring cykelholdet pakken med dopingen til Paris. I den franske hovedstad overtog en af Johnny Weltz' venner pakken og kørte det sidste stykke fra Paris til gemmestedet i Luxembourg.

I Martin Rittsel og Bjarke Schmidt Nielsens lejlighed blev dopingen opbevaret i køleskabet og herfra distribueret videre til primært ryttere på det danske hold. Betalingen var 10.000 euro, som personen, der stod for dopingfragten, modtog fra rytterne og overførte til Weltz, som i sidste ende betalte apoteket i Andorra.

Johnny Weltz forklarede i rapporten, at holdets daværende ledelse, Alex Pedersen og Torben Kølbæk, pressede på for sportslige resultater, og at han derfor så sig nødsaget til at skaffe doping til holdet. Både Alex Pedersen og Torben Kølbæk afviser ifølge rapporten at have tilskyndet til doping.

Ifølge Anti Doping Danmarks rapport har en række personer, herunder Bo Hamburger og Michael Rasmussen, fortalt, at der blev leveret dopingmidler til en lejlighed i Luxembourg, hvor en af rytterne på holdet boede.

Over for BT bekræfter Bo Hamburger, at dem der boede i lejligheden var Martin Rittsel og Bjarke Schmidt Nielsen.

»Jeg er sikker på, at det var Martin Rittsels lejlighed, dopingen blev leveret til. Bjarne Schmidt Nielsen boede der også,« siger han.

Udover Martin Rittsel og Allan Johansen boede store dele af holdet også i Luxembourg. Derfor mener Bo Hamburger ikke, det var tilfældigt, hvor dopinglejligheden var placeret.

»Det lå centralt, fordi der boede en masse ryttere i nærheden,« siger han.

Bo Hamburger kom aldrig selv i lejligheden, og han modtog kun doping derfra én gang. Men ifølge Hamburger var der flere ryttere på det danske cykelhold, som brugte doping fra lejligheden i Luxembourg. Det fandt han ud af, da sportsdirektør Johnny Weltz bad Bo Hamburger om at lege inkassator over for rytterne, så Johnny Weltz kunne få sin penge.

»Johnny (Weltz red.) henvendte sig til mig og ville have, jeg skulle hive fat i nogle ryttere, som ikke havde betalt ham. Men jeg havde ikke noget med det at gøre, så jeg stoppede ham, inden han fortalte mig nogen navne,« siger Bo Hamburger.

En påstand, der bakkes op af rapporten fra Anti Doping Danmark, hvor der står, at der ‘opstod problemer mellem rytterne, når de skulle fordele dopingen og sørge for betalingen, som skete med rytternes præmiepenge'.

Bjarke Schmidt Nielsen var manden, der lejede den omtalte ’doping-lejlighed’ i Luxembourg i år 2000. Her boede han sammen med Martin Rittsel i et lille års tid, inden han flyttede ud igen, da svenskerens kæreste flyttede ind.

Han afviser ikke, at der kunne have været doping i deres fælles lejlighed.

»Der har været ting i det køleskab, som så sjove ud. Men jeg spurgte aldrig hvad det var,« siger Bjarke Schmidt Nielsen til BT, og tilføjer:

»Det kunne sagtens være vores lejlighed, som bliver beskrevet i rapporten.«

Bjarke Schmidt Nielsen fortæller, at han aldrig selv har taget epo, men han var vel vidende om, at det var udbredt i cykelmiljøet. Han indrømmer, at han har taget det ulovlige stof kortison, ’som alle andre gjorde'.

Allerede i 2013 kunne Michael Rasmussen fortælle i sin bog ‘Gul Feber’ om Martin Rittsels dopinglejlighed, hvor Bjarke Schmidt Nielsen boede.

»'Han havde jo også hele lejligheden fuld af epo i Luxembourg,’ sagde Johnny. Mange af CSC-rytterne glemte ofte at betale for deres epo hos Rittsel, hvad Johnny var muggen over. Det var ham, der havde skaffet det fra Spanien, og derfor ham, de stod i gæld til,« skriver Rasmussen.

Dopingen var - ifølge Michael Rasmussens bog - medvirkende til, at Martin Rittsel kunne køre sin mange sejre hjem.

»I min tid hos CSC talte jeg ofte med Johnny Weltz om doping. Han fortalte mig om svenskeren Martin Rittsel, som kørte over 400 UCI-point ind i den tid,« skriver Rasmussen i bogen.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Martin Rittsel, men han har ikke været mulig at få i tale.