Toldere i Svinesund ved den norsk-svenske grænse har stoppet en russisk person, der ville smugle 90 kilo smør med ind i Norge, hvor nordmænd er desperate efter at sikre sig smør til julebagningen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det skriver VG.no.

- Han sagde, han skulle aflevere det et sted i Norge. Man skulle næsten tro, han havde nogle kontakter, der ville sælge det videre, eller at han selv ville sælge det, siger kontorchef Wenche Fredriksen ved tolderkontoret i Svinesund.

I Norge har de stramme kvoter, for hvad hver mælkebonde må producere og toldbarriererne er strenge. Det har op til jul skabt en kolossal mangel på smør og forbruget af den fedtede vare er steget med 27 procent.

Det har betydet, at der er opstået et sort smørmarked, hvor desperate, smørhungrende nordmænd betaler op mod 600 norske kroner for et halvt kilo smør. Det er op mod 20 gange mere end i butikkerne, hvor et halvt kilo koster omkring 30 kroner.

Og det er nok med den fortjeneste for øje, at den russiske smugler havde pakket sin bil med 90 kilogram smør.

Det sorte smørmarked i Norge er åbenbart så omfattende, at det norske fødevaretilsyn har set sig nødsaget til at gå ud og advare mod at købe sort smør, fordi 'mad bør købes af professionelle sælgere'.

Flere købmandsforretninger har berettet om folk, der har købt usandsynligt store mængder smør - sandsynligvis med henblik på at sælge det videre til overpriser.

- Det er uheldigt, at nogle udnytter smørmanglen til at videresælge det til mange gange prisen. Vi har hørt om køb af hele indkøbsvogne med smør. Vi beder forbrugere om at vise mådehold og kun købe, hvad de har brug for, så alle kan få, siger kommunikationschefen i mejeriselskabet Tine, Lars Galtung.Smørefterspørgslen har forplantet sig til nettet, som er det primære sted, hvor nordmændene videresælger smøret.

Tine meddeler til VG.no, at smørsituationen vil blive stabil i januar. Men der er det vel også for sent?