Mange danskere har tilbragt julen i sengen, men ifølge Statens Serum Institut er der tale om en helt almindelig sæsoninfluenza. Den kan dog fortsætte nogle uger endnu.

Danmark er ikke ramt af en epidemi, selv om en bølge af influenzatilfælde i de seneste dage har ramt danskere over hele landet.

Det fastslår Statens Serum Institut, efter at have modtaget oplysninger fra praktiserende læger.

- Vi mener ikke, at det her er ud over det sædvanlige. Det er et almindeligt udbrud af sæsoninfluenza, som vi ser i vinterhalvåret, så vi betragter ikke det her som en egentlig epidemi, siger overlæge og ansvarlig for overvågning af influenza ved Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause.

For at nå op på betegnelsen »epidemi« skal over halvdelen af alle prøver, der bliver testet for influenza, være positive. I undersøgelsen er 23 procent af influenzaprøverne positive.

Ikke desto mindre er mange danskere ramt af influenza.

- Vi kan se, at der henover julen helt klart har været en større belastning hos vagtlægerne, hvor folk har henvendt sig med influenzalignende symptomer. Det ser ud til at have startet i hovedstaden, og så har det spredt sig til Sjælland, og det ser også ud som om, at der er en stigende aktivitet i Midt- og Nordjylland og i Syddanmark, siger Tyra Grove Krause.

Selv om der ikke er tale om en influenza-epidemi i Danmark, så understreger Tyra Grove Krause, at der kan komme flere influenzatilfælde blandt danskerne.

- Det kan godt være, at vi ser en stigning i de kommende uger, for det plejer at toppe over to-tre ugers tid. Så det bliver spændende at se, hvad der sker i de kommende uger, siger hun.