»Om et år bliver det spændende at se, hvem der havde ret.«

Sådan lyder det fra den tidligere svenske statsepidemiolog og rådgiver for verdenssundhedsorganisationen WHO, Johan Giesecke.

Han er nemlig fuldstændig overbevist om, at den svenske strategi med at bekæmpe coronavirus er den rigtige.

I Danmark har vi lukket skoler, børnehaver og uddannelsesinstitutioner. Restauranter, caféer og frisører har forbud mod at holde åbent. Ingen forsamlinger over ti personer er tilladte. Og tusindvis af offentlige og privatansatte arbejder hjemmefra.

Den danske regering har taget voldsomme midler i brug for at komme coronavirussen til livs. Midler, som en lang række andre europæiske lande også har valgt at bruge for at hindre smitten i at sprede sig for hurtigt.

I Sverige har regeringen derimod valgt en fuldstændig anden strategi.

Som stort set det eneste land i Vesteuropa kan de svenske børn stadig gå i skole. Restauranter, fitnesscentre og butikker har åbent som normalt, og svenskerne kan stort set fortsætte deres sociale liv. Den svenske regering har dog valgt at forbyde forsamlinger på over 50 deltagere.

I Sverige er det også kun syge og udsatte grupper, der skal gå i karantæne. Svenskerne opfordres dog til at arbejde hjemmefra, hvis det er muligt.

I mandagens gode vejr fandt svenskerne også sammen i parken Kungsträdgården i Stockholm.
I mandagens gode vejr fandt svenskerne også sammen i parken Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT
Vis mere

»Sverige er et af de få lande, som gør det på denne måde. De andre gør det forkert. Vi tager hensyn til de videnskabelige beviser. Norge og Danmark har en mere politisk ledelse, som vil vise styrke og gennemføre tiltag,« siger Johan Giesecke til den norske avis Dagbladet.

Den tidligere statsepidemiolog forklarer, at mange vil blive smittet med den svenske model. Han vurderer, at mindst halvdelen af svenskerne vil få coronavirus. Omkring 90 procent af dem kommer ikke til at mærke, at de er ramt, og de fleste vil få en meget mild udgave af sygdommen, understreger han.

Svenskerne har fået kritik for at lade ældre, syge og svagelige i stikken, men det afviser Johan Giesecke.

»Nej. Vi vil ikke bortprioritere nogle syge mennesker. Ved en sædvanlig influenzaepidemi dør mellem 500 og 2000 personer. Det er vi vant til, så det er der ingen, der tænker på.«