Var skuddet, der dræbte 19-årige Jonathan Taboryski i Høje Gladsaxe fredag aften samtidig startskuddet til en ny bandekrig?

Det tror professor Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet ikke, at det var.

Heller ikke weekendens øvrige skyderier i Kokkedal og Værløse ser han som et tegn på, at konflikten er blusset op igen.

- Det første spørgsmål, alle stiller sig selv lige nu, er naturligvis: Er det her en ny bandekonflikt? Det tror jeg ikke, at det er, siger han, men understreger samtidig, at han ikke kender de seneste sager i detaljer.

Michael Hviid Jacobsen er ekspert i bandekriminalitet, og han hæfter sig ved, at de seneste skyderier sker i områder, hvor der tidligere har været uroligheder mellem lokale grupperinger.

- Det virker, som om det her er lokalt forankret uden at være en del af den større bandekonflikt, vi tidligere har set. De parter, som har været involveret i den store bandekonflikt, har tilsyneladende ikke været involveret i de her lokalområder.

- I både Kokkedal og Høje Gladsaxe har der tidligere været lokale konflikter, som ikke umiddelbart har noget med HA eller Bandidos eller noget andet at gøre. Men hele bandemiljøet er uforudsigeligt, og det udvikler sig også i disse år på forskellige måder, så det kan være svært at gennemskue. Så om det her kan få en effekt fremadrettet, det er svært at sige. Umiddelbart vurderer jeg ikke, at det er noget, der har noget relation til den store bandekonflikt.

Derfor mener han heller ikke, at borgerne i området har noget at frygte.

- Den almindelige borger har ikke noget at frygte fra de her grupperinger, men de skaber utryghed. I de her områder er der også rigtig mange børnefamilier, og det kan være svært rationelt at forklare børn, at de ikke har noget at være bange for, selv om de ser politi og brand i gaderne.