Donald Trump har lovet at udrydde IS og med USAs største ikke-nukleare bombe mod bevægelsens skjulesteder i Afghanistan, viser præsidenten nu, han mener det alvorligt.  

Nyhedsanalyse. Nu står det klart, at den amerikanske præsident Donald Trump som lovet har tænkt sig endegyldigt at udrydde terrorbevægelsen Islamisk Stat - koste næsten hvad det vil.

Torsdag klokken 19 lokal tid i Afghanistan smed et amerikansk krigsfly af mærket MC-130 for første gang nogensinde den største ikke nukleare bombe, som amerikanerne er i besiddelse af, over bevægelsens huler, tunneler og skjulesteder under jorden i Afghanistan.

Den skræmmende bombe indeholder 11 tons sprængstof, kaldes »moderen af alle bomber« og er aldrig tidligere blevet brugt i kamp af amerikansk militær.

Bomben skulle have dræbt 36 militante fra Islamisk Stat, siger det afghanske forsvarsministerium, ifølge ritzau.

Donald Trump afviste efter angrebet at sige, om han personligt gav tilladelsen til at droppe den gigantiske bombe, men han gjorde klart, at han var yderst tilfreds, fordi han har givet sit militær ”fuldstændig tilladelse” til at komme IS til livs.

Men i kampen for at opfylde præsidentens løfte blev bomben altså brugt for at sætte et stort slag ind mod IS, der kan vise sig at blive en alvorlig svækkelse af terrorbevægelsen, som har været en plage for verden i årevis.

»I takt med at Islamistisk Stats tab er vokset, har de brugt vejsidebomber, bunkere og tunneler for at styrke deres forsvar,« siger general John W. Nicholson, chefen for de amerikanske styrker i Afghanistan, i en erklæring.

»Dette er det rette våben for at reducere disse forhindringer og fastholde momentum i vores offensiv mod IS.«

Fra Pentagon lyder det også, at de amerikanske styrker tog »enhver forholdsregel for at undgå civile tab« og forsikrer, at de amerikanske styrker vil fortsætte sin offensiv, indtil IS er »destrueret i Afghanistan«.

Forholdsreglen blev understreget på en dag, hvor USA samtidig har måttet erkende, at den amerikansk ledede koalition mod IS i Syrien har begået en »tragisk« fejl, hvor den ved en fejl dræbte 18 oprørere fra De Syriske Demokratiske Styrker i et luftangreb.

Ifølge Pentagon skete luftangrebet efter anmodning fra partnerstyrker, som havde identificeret målet som en IS-kampposition. Danmark har udsendt 60 elitesoldater, der arbejder sammen med amerikanske elitesoldater i Syrien og Irak, men ifølge Berlingskes oplysninger var danske soldater ikke ansvarlige for den alvorlige fejl.

Men fejlen i Syrien fik ikke USA til at holde sig tilbage med angrebet i Afghanisten med ´moderen af alle bomber´, hvilket klart signalerer noget om den beslutsomhed, som Donald Trump har i forhold til at udrydde IS, som han gentagne gange har lovet.

Udslettelsen af Islamistisk Stat har Trump udråbt som en af sine vigtigste mærkesager. Kampen var også afgørende for, at den amerikanske præsident for nylig inviterede Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen på besøg i Det Hvide Hus som blot den fjerde europæiske statsleder til trods for Danmarks relativt lille størrelse.

Trump ville sikre sig, at han også fremover kunne regne med dansk støtte og sige tak til Danmark for så aktivt at støtte USA's kamp mod IS.

Da koalitionen mod IS blev dannet i 2014, var Danmark blandt de ni første lande udover USA, der meldte sig. Og da Berlingske i Det Ovale Værelse spurgte præsidenten, hvordan han ser Danmark som en allieret i kampen mod Islamisk Stat (IS), svarede han først kort og kontant »fremragende« og placerede derefter indsatsen på en karakterskala. »Høj kvalitet,« sagde præsidenten.

Efter mødet mellem Trump og Løkke fastslog Det Hvide Hus i en pressemeddelelse, at det nu handler om at »fastholde momentum« i kampen mod IS. Og netop det - at fastholde momentum – var, hvad amerikansk militær selv sørgede for ved at droppe den største ikke nukleare bombe over de hellige IS-krigeres skjulested i Achin-distriktet i provinsen Nangarhar.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.