Hygiejneekspert kalder det hygiejnisk uforsvarligt at have husdyr sovende i sengen.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, Alive.dk

Der er rigtig mange, der vælger at have hunden eller katten sovende i sengen om natten. Det er hyggeligt, men det kan både betyde, at der bliver lidt trangt i sengen, og at dyret slæber godt med skidt og snavs op i sengen, som du herefter vender og drejer dig i hver nat i otte timer.

- Det er hygiejnisk set helt uforsvarligt. Dyret har colibakterier fra dens efterladenskaber med op i sengen, og når sengen er 25-30 grader varm – måske varmere – så er der ideelle vækstbetingelser for colibakterierne. De vokser bedst ved 37 grader, og de får også fugt fra, når vi sveder, siger Michael René, der er hygiejneekspert, og forfatter til 'Håndbog i praktisk hjælp', til Alive.dk.

Se hvorfor det er vigtigt med en god nattesøvn på femina.dk.


Dermed er der en reel smitterisiko, hvis du eksempelvis får bakterierne på hænderne og fører dem ind i munden, eller hvis du har et åbent sår. Colibakterier kan give dig en ordentlig omgang roskildesyge.

Hunden skal vaskes inden sengetid

Det er dog ikke kun colibakterier, som dyret slæber med op i sengen.

- Der er også jordbakterier, som hunden har fra jord eller græs. Der findes gode jordbakterier, men der er to typer, som er særligt slemme. Hvis man får dem ind i munden, så kan det både føre til roskildesyge og forgiftning, forklarer hygiejneeksperten.

Michael René råder derfor til, at man enten dropper at have hunden i sengen eller sørger for at vaske hele underdelen af hunden.

- Hvis den skal op i sengen, så skal den vaskes, slår Michael René fast.

Skift sengetøj oftere

Skal den op i sengen, kan det være en god idé, at den har et lagen, den ligger på, så hunden ikke kommer i kontakt med sengetøjet. På den måde holder hunden sig også i fodenden og kommer ikke på samme måde i kontakt med dine hænder og mund.

- Der vil jo også være et øget afsæt af dyrehår og dyreskæl i sengen. Og det kan være, at husstøvmider, som lever af menneskeskæl, også kan leve af dyreceller. Så det giver måske ekstra føde til husstøvmiderne, og det øger risikoen for at få husstøvmideallergi. Og får du først husstøvmideallergi, er det rigtig fatalt. For så skal du leve meget klinisk, siger Michael René.

Har du hunden sovende i sengen, er det i øvrigt en god grund til at skifte sengetøj ofte.

- Det er en naturlig konsekvens, at du er nødt til at skifte sengetøj mindst en gang om ugen, hvis du har hunden i sengen, lyder rådet fra hygiejneeksperten.