Flere danske banker kommer med trist nyt for de mange danske boligejere. Den rekordlave rentefest er slut.

Det vurderer Arne Lohmann Rasmussen, chefanalytiker i Danske Bank. Ifølge ham vil renten stige markant over det næste halve til hele år.

»Når vi kommer til efteråret og de næste seks måneder, vil renten på de 10-årige statsobligationer stige med omkring et halvt procentpoint. Hvor vi tidligere har kunnet finansiere danskernes boliglån på to-procents-lån, betyder det, at det i fremtiden bliver 2,5- eller tre-procents-lån,« siger han til BT.

Arne Lohmann Rasmussen, chefanalytiker hos Danske Bank.
Arne Lohmann Rasmussen, chefanalytiker hos Danske Bank. Foto: Kristian Brasen
Vis mere

Siden december er renten på 10-årige danske statsobligationer steget fra 0,4 procent til 0,8 procent, hvilket har gjort danskernes boliglån dyrere. Det tal vil altså stige yderligere 0,5 procentpoint. Det vil i så fald være det højeste siden september 2014.

De to finansmedier Børsen og Finans.dk kalder det et 'rentechok', men det mener Arne Lohmann Rasmussen og Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, lige er voldsomt nok beskrevet.

God verdensøkonomi

Rentestigningen sker fordi, verdensøkonomien er så sund, siger Arne Lohmann Rasmussen. I USA har man - grundet den gode økonomi og Donald Trumps ekspansive finanspolitik - stigende inflation, hvilket også vil ramme Europa og dermed den danske økonomi inden for det næste halve til hele år.

»Den Europæiske Centralbank, som Danmark følger, køber obligationer op i markedet hver dag for at holde de lange renter nede, som for eksempel er 30-års realkreditlån. Det, tror vi, stopper i efteråret eller til jul, fordi økonomien er så god. Når der forsvinder en køber i markedet, vil resten have en billigere obligationskurs, og dermed giver det en højere rente,« siger Arne Lohmann Rasmussen.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, forventer først, at Den Europæiske Centralbank stopper med at opkøbe obligationer i 2019. Han peger på, at selv om renterne stiger, vil de stadig være rekordlave.

Godt nyt for boligkøbere

Selv om det er skidt nyt for boligejere med højere rente, er det ifølge Helge J. Pedersen godt nyt for boligkøbere.

»Rentestigningen kan gøre, at boligpriserne sætter sig lidt, det er godt for dem, der skal ud og købe. Vi skal heller ikke regne med, at renten falder igen lige foreløbigt,« siger han.

En rentestigning betyder sandsynligvis, at nogle boligejere ikke har råd til at blive boende i deres bolig. Det vil betyde flere sælgere og dermed et større udbud.

Da ejerboligpriserne prisfastsættes ud fra antallet af boliger til salg og antallet af købere til disse boliger, vil prisen umiddelbart falde, når der er færre købere og flere sælgere.

Helge J. Pedersen, Nordeas cheføkonom.
Helge J. Pedersen, Nordeas cheføkonom. Foto: Jeanne Kornum
Vis mere

For at give svar på 10.000 kroner-spørgsmålet, betyder rentestigningen ikke, at vi er på vej mod en ny finanskrise.

»Vi er sindssygt langt fra en ny krise. I 2008 var bankerne ikke velkonsoliderede. Det er de nu. Gælden er ikke steget i Danmark i lang tid, den er faldet. Udsigterne er gode for verdensøkonomien, selv om renterne stiger,« siger han.