For flere år siden lancerede den lille danske designvirksomhed Novel Cabinet Makers deres nye spydpids. Et reolsystem i unikt design, som i dag udgør en fjerdedel af virskomhedens omsætning. Onsdag opdagede virksomheden, at møbelgiganten Jysk også har introduceret en ny bogreol. Direktør Lars Rolf Jacobsen anklager nu Jysk for at tyvstjæle deres design og kopiere deres bogreol én til én. Fra Jysk lyder opfordringen til den lille designvirksomhed, at man på baggrund af anklagen skal henvende sig for videre dialog.

Antallet af sager, hvor mindre designvirksomheder anklager større virksomheder for at stjæle deres design, er ikke få. Alene i Danmark har der været adskillige eksempler. Senest anklager direktør i Designvirksomheden Novel Cabinet Makers nu Jysk for at kopiere og stjæle deres møbeldesign.

»Det er ærgerligt, at Jysk også gør det. Ser man på reolen, er man ikke i tvivl om, at de minder om hinanden. Nu kan folk tro, at der er tale om den billige kopi fra Jysk og ikke vores designreol - og så ryger hele vores værdi,« siger han.

Hans designvirksomhed er ifølge ham selv et mindre 'upcoming' møbelbrand, der følger tidens tendenser. De udvikler nye produkter og nyt design til markedet, hvilket de investerer meget tid i. Det gjorde de også med reolen 'Stock Shelving'.

I går opdagede designeren bag reolen, Anders Busk Faarborg pludselig, at der hos Jysk findes en lignende reol, som han ser som designmæssigt identisk. Stiereol i sort metal og eg med samme samling bagpå og i to varianter - store og lille reol.

Du kan se de to reoler i Før-Efter billedet herunder - træk pilen fra højre mod venstre. Første billede er reolen fra Novel Cabinet Makers, og det efterfølgende er fra Jysk:

Lars Rolf Jacobsen, direktør i designvirksomheden Novel Cabinet Makers, fortæller til BT, at det desværre ikke er en sag uden fortilfælde i hans branche. Alligevel mener han, at det rent juridisk er en kompliceret proces, hvis han skal få medhold i, at der er tale om en regulær kopi. I hans optik er det uanset den juridiske term ødelæggende for hans virksomhed og decideret nedbrydende for hele den danske designbranche.

»Reolen udgør 25 procent af vores omsætning, så når værdien forsvinder fra reolen, betyder det meget for os. Der er mange, som har investeret i udviklingen af den her reol, som bliver ramt af det. I det store billede ødelægger de store virksomheder hele økosystemet bag dansk møbeldesign, hvis de 'låner' design fra små virksomheder, for det betyder bare, at der fremover kommer mindre nyt design på markedet. Det tager modet fra de små fra starten af, når de store bruger musklerne på den måde. De kvæler de mindre nye designbrands, inden de kan nå at stå på egne ben,« forklarer han.

Han er overbevist om, at Jysk har stjålet deres design, fordi hans virksomhed har haft reolen på markedet og fremvist den i boligmagasiner og på messer for tre år siden. Ifølge Lars Rolf Jacobsen dermed lang tid før, Jysk lancerede deres identiske bogreol tilbage i juni 2017. Han frygter nu, at mange af deres nuværende og fremtidige kunder vil se på designet af deres reol og tænke, at den minder for meget om den nye fra Jysk, som har fået navnet Ravnkilde.

»Fedt design er en unik oplevelse. Hvis folk kan få en billigere variant, som ligner vores, devaluere det vores produkt,« siger Lars Rolf Jacobsen.

Onsdag skrev designeren bag den originale reol, Anders Busk Faarborg fra Novel Cabinet Makers, på Facebook, at han var blevet opmærksom på den nye reol fra Jysk, der ligner den, han for et par år siden selv designede.

'Kære Jysk .,
Vi føler os beæret men også triste over et firma af jeres størrelse føler trang til at hente så meget inspiration fra en lille dansk designvirksomhed som Novel Cabinet Makers.
Især når Lars Larsen ejer andre designvirksomheder selv ..
Meget trist udvikling i den danske møbelindustri!' skriver han i et opslag på Facebook.

Direktør i Novel Cabinet Makers, Lars Rolf Jacobsen, mener, den juridiske proces er for kompliceret, og dermed overvejer han ikke et sagsanlæg mod Jysk. Han vil dog kontakte Jysk om sagen fredag.

Møbelgiganten Jysk, der har 102 danske butikker, oplyser torsdag aften til BT, at de er bekendt med anklagen fra Novel Cabinet Makers.

»Det eneste vi har at sige er, at vi ikke har fået en henvendelse fra dem, men vi ved, at der er skrevet noget på Facebook. Hvis designeren mener, at de to reoler ligger for tæt på hinanden, så opfordrer vi til, at de henvender sig direkte til os,« siger Laura Sulbæk, kommunikationskonsulent Jysk.

Jysk kan desuden kun oplyse, at bogreolen Ravnkilde er blevet solgt siden juli 2017, men ikke hvornår den er blevet designet.