Det er højsæson for nøgleoverdragelse af opdaterede træskure nær vandkanten.

Sommermånederne er nemlig også højsæson for sommerhusene, men selvom ejendomsmæglerbranchen melder om et marked, der er gået et gear op, er det stadig på fritidshusmarkedet, at sælgerne må acceptere de største nedslag i prisen.

For mens salgsprisen for en lejlighed på landsplan kun lander 3,7 procent under den første udbudspris, så er rabatten i gennemsnit på 10,6 procent for sommerhuse.

Det viser en opgørelse fra Boliga over sommerhussalget i 2017.*

Tager man højde for de prisjusteringer, sælger selv må lave undervejs, er det stadig på sommerhuse, der bliver givet størst nedslag. 6,3 procent har sælgerne givet i forhandlingsrabat, for at få køberens kruseduller på købsaftalen.

At det er på sommerhusmarkedet, man finder de største rabatter, hænger i følge boligøkonom og direktør i Boliga, Frederik Rovsing, sammen med, at udbuddet stadig er ganske højt med over 12.000 emner til salg i øjeblikket.

»Der er stadig en stor pukkel af fritidshuse på markedet, og derfor har køberne meget at vælge imellem. Som sælger bliver man derfor nødt til at give forholdsvis store prisnedslag for at få solgt sit sommerhus,« siger han til Boliga.

Stadig langt op til gyldne tider

Selvom ejendomsmæglerbranchen i øjeblikket melder om gyldne tider på sommerhusmarkedet, er der stadig et godt stykke op til tiden før finanskrisen, hvor der i perioden fra 1995-2006 blev solgt mellem 10.000-15.000 sommerhuse om året. Sidste år blev der således solgt 7.700 sommerhuse.

»Som køber skal man ikke lade sig forblænde af ejendomsmæglerbranchens jubeloptimisme på sommerhusmarkedet. Der bliver stadig givet store rabatter, salgstiderne er væsentligt længere end på lejligheds- og husmarkedet, og der er masser af emner at vælge imellem for køberne,« siger Frederik Rovsing.

Store og små

Jagten efter et sommerhus handler dog ikke kun om, hvorvidt man kan lide placeringen af huset på grunden, antallet af værelser og graden af arbejde, der venter forude.

Ganske som på markedet for villaer, er der store forskelle på både priser og rabatter - alt efter hvilket område sommerhuset ligger i.

Når det kommer til forhandlingsrabatten - altså prisforskellen på den seneste udbudspris og den reelle handelspris - så er det i Væggerløse på det sydlige Falster, der blev skåret mest på prisen - her blev der barberet 8,8 procent af, mens det i Glesborg i Djursland var 8,6 procent.

Netop Glesborg var sammen med sjællandske Holbæk det sted, der blev skåret mest i forhold til den første pris på markedet. Hele 17,6 procent under den landede salgsprisen på.

Her kan du se, hvor meget der blev givet i rabat i det område, du drømmer om et sommerhus i

* Boliga har opgjort den procentvise forskel på den registrerede salgspris kontra den første og den senest kendte udbudspris på fritidshuse solgt i 2017.