Nye regler gør det billigere og mere fleksibelt at være sommerhusejer. Spar over 1.000 kr. om måneden.

Hvis du går og drømmer om at få et skønt fritidshus med egen have i kort afstand til skov og strand, så er timingen ikke helt dårlig.

Nye regler gør det nemlig både billigere og mere fleksibelt at være sommerhusejer.

Regeringen vil bl.a. indføre en ny lov, der betyder, at realkreditselskabernes lånegrænse for sommerhuse bliver hævet fra 60 til 75 procent.

Indtil nu har sommerhusejere været nødsaget til at finansiere de sidste 40 procent af boligen på anden vis – f.eks. ved at optage et lån i banken til en langt højere og variabel rente.

De nye muligheder for at låne en større andel i realkredit giver besparelser til mange sommerhusejere, viser beregninger, som Nordea har foretaget.

Omkostningen ved et gennemsnitligt sommerhus til en million kroner vil ifølge beregningerne falde med 16,3 procent om måneden svarende til 1.160 kr.

I regneeksemplet er der taget udgangspunkt i et realkreditlån på 600.000 kr. finansieret med 30-årigt fastforrentet lån med en rente på 2,5 procent og 10 afdragsfrie år samt et banklån på 350.000 kr. finansieret over 10 år og en rente på 6,45 procent.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom hos Nordea Kredit, vil de nye regler især komme lejere, andelshavere eller yngre boligejere til gode. De har nemlig ikke en stor friværdi i helårsboligen, som de kan optage et tillægslån i.

»De nye regler vil gøre det nemmere og billigere for dem at komme ind på markedet, og der kan godt være nogle, der får mere lyst til at købe et sommerhus. Hvis man finansierer sommerhuset med et afdragsfrit realkreditlån på 75 pct. af købesummen, har man mulighed for at spare ca. 1.000 kr. hver måned i forhold til den nuværende model, hvor man højest kan belåne sommerhuset med 60 procent,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Fordel med afdragsfrihed

Ifølge boligøkonomisk ekspert Jørgen Munksgaard Rasmussen vil det i de fleste tilfælde give mening at tage afdragsfrihed på realkreditlånet for at betale den dyre bankgæld af hurtigere.

»Renten på banklånet er væsentligt højere end på realkreditlånet. Derfor gælder det om at få afdraget banklånet hurtigst muligt.«

Han understreger, at de nye låneregler også vil give sommerhusejere mulighed for en mere sikker finansiering med et større del af lånet placeret i fast rente.

»Du får et mere sikkert lån, fordi de fleste banklån er variabelt forrentede,« siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Bo i sommerhuset hele året

Ud over den højere belåningsgrænse indeholder regeringens lovforslag også en række andre lempelser på sommerhusområdet. Blandt andet skal pensionister have mulighed for at benytte sommerhuset som helårsbolig efter blot et års ejerskab.

Derudover skal fritidshuse kunne bruges i 34 uger om året i stedet for de nuværende 26 uger, og fradraget ved udlejning gennem bureau hæves.

Samlet set kan de nye regler give et mindre skub til sommerhusmarkedet, mener Lise Nytoft Bergmann:

»Samlet set vurderer vi, at det vil have en mindre, men positiv effekt på sommerhusmarkedet. Vi vil dog ikke pludselig stå i en situation, hvor der ikke er sommerhuse nok til efterspørgslen,« siger hun.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der er solgt næsten 10 procent flere sommerhuse i 2016 sammenlignet med 2015, og den opadgående tendens er fortsat ind i 2017.

I årets første to måneder er der ifølge Boligsiden.dk solgt 24 procent flere sommerhuse end samme måneder for et år siden.

Guide: Gode råd – gør et sommerhus-kup

  1. Undersøg kvadratmeterpriserne på lignende sommerhuse – det skal være nogenlunde sammenligneligt i forhold til stand, beliggenhed m.m. Det kan give dig en indikation på, om huset ligger over eller under det generelle niveau i området.
  2. Gå en tur i nærområdet. Er der gode ruter og stisystemer til f.eks. indkøb, strand og skov? Er der indkig fra vejen eller fra naboer?
  3. Kig på husets liggetid. Hvis det har været til salg i lang tid, kan sælger være mere villig til at give et pænt afslag i prisen.
  4. Ved sommerhuskøb følger der ofte møbler, haveredskaber m.m. med i prisen. Dermed kan der være mange penge at spare på f.eks. havemøbler, grill, plæneklipper og værktøj.
  5. Det kan godt være, at du drømmer om et sommerhus i et populært område som f.eks. Rørvig eller Tisvilde. Men du kan få langt mere for pengene, hvis du accepterer at køre lidt længere.

Sæson for fremvisninger

Af: Lars Lindevall | larh@bt.dk

Påsken nærmer sig – og det er en særlig højtid for landets ejendomsmæglere, der kører af sted til landets sommerhusområder for at arrangere fremvisninger.

Myten om, at sommerhussalget skulle toppe i påsken, holder dog ikke helt, viser tal fra Boligsiden.dk – faktisk er det først i juni, at der bliver skrevet under på flest købsaftaler. Men interessen starter ofte i løbet af foråret.

»Tallene viser, at det først er efter påske, at sommerhussalget topper. Vi kan sige om påskemånederne marts og april, at det er her, sommerhus-sæsonen begynder, og at det blandt andet er i påsken, at mange folk forbereder sig på et køb ved at gå til åbent hus-arrangementer,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Der bliver solgt flest sommerhuse i juni, tæt fulgt af august og maj. I hver af disse måneder er andelen af årets handler større end 10 procent. Samtidig bliver i omegnen af 8 til 9 procent af sommerhusene handlet i hhv. marts og april.

Det er også i foråret, at udvalget af sommerhuse er størst, forklarer boligmarkedsaonalytiker i Nykredit Jacob Isaksen.

»Der kan som sommerhuskøber være meget at vinde i kroner og øre ved at vente med at købe til de mørke vintermåneder, da priserne falder mest i sidste halvdel af året. Bagsiden af medaljen er dog, at udvalget af sommerhuse til salg ikke er så stort,« siger Jacob Isaksen.

Foto: Henning Bagger
Vis mere