De store byer er vækstcentre for uddannelse, erhverv og jobs. Og tilvæksten af nye indbyggere fortsætter.

Der er lun morgenluft over boligmarkedet. Antallet af bolighandler, særligt i Region Hovedstaden og i Region Midtjylland, er på vej frem, og samtidig har huspriserne knækket kurven opad.

Den positive udvikling for ejerlejlighedernes vedkommende har i efterhånden et pænt stykke tid været godt i gang, men nu stiger priserne også på villaer.

Region Hovedstaden og Region Midtjylland er de klare højdespringere i første kvartal med en gennemsnitlig stigning for enfamiliehuse på henholdsvis 4,8 og 2,2 procent. På det øvrige Sjælland er huspriserne i gennemsnit steget med 1,3 procent.

På landsplan steg priserne til sammenligning med 1,2 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Udover København er det Aarhus og regionens øvrige byer, som ligger langs den østjyske Kattegat-kyst, der trækker udviklingen frem.

Bliver boende i området

- Ser man på Midtjylland isoleret, så er det den østlige del, der trækker op. For det første er det altid i de store byer, udviklingen begynder. Ejerlejlighederne kommer altid først, og her er det selvfølgelig først og fremmest Aarhus, det handler om. Og når der kommer gang i salget af lejligheder i et område, så varer det ikke længe, før villaerne kommer med. For dem, der sælger en lejlighed i f.eks. Aarhus, gør det typisk, fordi de ønsker at flytte i hus og samtidig vil blive boende i samme område. På den måde forstærker det den positive effekt, siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC.

Han forklarer videre, at når der er godt gang i væksten i et bestemt område, så er det typisk fordi, jobbene er placeret tæt på universiteterne og de øvrige læreanstalter som følge af, at vi i stadig højere grad går over til at være et vidensamfund.

Det er i det hele taget en klar tendens, at folk flytter fra landet og ind til byerne. Nettotilvæksten af indbyggere i Aarhus er i øjeblikket 400 om måneden, og i København er nettotilvæksten oppe på 1.000.

EDC forventer et øget salg på seks procent i 2013 i forhold til 2012, oplyser Jan Nordmann.

Johan Nairn, indehaver af Nybolig Bruuns Bro Lejligheder i Aarhus, siger:

- De seneste to-tre år har vi også set den nye tendens, at når studerende eller nyuddannede får børn, så bliver de boende i Aarhus, og bedsteforældrene flytter til byen for at komme tæt på børnebørnene. Vi har mange handler af den type, og det er en del af forklaringen på, hvorfor demografien ændrer sig markant i øjeblikket, siger han.

Homes relationschef, Mads Ellegaard:

- Det interessante er i virkeligheden den generelle udvikling, vi ser. I slutningen af 2012 sagde vi, at vi forventede, 2013 vil blive et år med stabilisering af boligpriserne, og det har vi nu fået bekræftet. Vi oplever stigende handelsaktivitet og samtidig stigende priser. Det er godt, for det er først og fremmest antallet af handler, der skal lægge bunden til et mere positivt boligmarked, siger han.

30 pct. flere handler

I maj har der været 30 procent flere handler på landsplan end i samme måned sidste år.

- Det er det allervigtigste at pointere, for det indikerer, at bunden nu er nået, siger Mads Ellegaard.

Det er dog ikke alle steder i landet, man mærker de blide vinde blæse over boligmarkedet. I Region Syddanmark og Region Nordjylland faldt gennemsnitsprisen på villaer en anelse med henholdsvis 0,8 og 0,5 procent.