Nye tal viser, at boligpriserne generelt er steget så meget, at det nu kan betale sig at sælge, hvis du købte dyrt før finanskrisen.

Ligesom det går op og ned i showbusiness, har boligmarkedet de senere år taget sine op- og nedture fra krisetiderne i 2007 til i dag.

Men nu begynder det at lysne for landets boligejere. Nye tal fra ejendomsmæglerkæden Home og Danske Bank viser nemlig, at huspriserne fortsat er på vej op.

I årets første tre måneder er boligpriserne samlet set steget med 2,8 procent sammenlignet med de sidste tre måneder af 2017. Det betyder, at vi snart er tilbage på det prisniveau, vi så før finanskrisen.

Og det er godt nyt til de boligejere, der købte dyrt, før krisen satte ind, fortæller Troels Theill Eriksen, der er cheføkonom hos Dansk Ejendomsmæglerforening.

»Vi oplevede et ret kraftigt prisfald oven på finanskrisen, hvor mange blev teknisk insolvente, hvilket vil sige, at de ville stå tilbage med en gæld, hvis de solgte deres bolig, fordi gælden var højere, end hvad boligen var værd.«

»Det er der stadig en del personer, der er. Men i takt med de stigende priser ryger folk også ud af den situation,« siger Troels Theill Eriksen.

Han bakkes op af Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk. Hun kan også se lysere tider for de boligejere, der ønsker at sælge.

»For mange betyder det, at den bolig, de købte, da priserne var høje, kan de nu godt sælge igen uden at sidde i den gældsfælde, som har været gældende i mange år,« siger hun.

Det har ofte været storbyer som København, Aarhus og Odense, der er løbet med de største prisstigninger, men den tendens har nu ændret sig.

Ifølge tallene fra Home og Danske Bank er boligpriserne steget i hele landet bortset fra i Region Nordjylland - selv om storbyerne fortsat scorer højest. Den tendens kan Troels Theill Eriksen godt nikke genkendende til.

»Vi har allerede set i de store byer, at priserne er kommet ret højt op, og det betyder, at flere vælger at flytte ud i de billigere områder. Det giver også en positiv effekt til andre dele af landet,« siger han.

Går du og frygter, at de højere boligpriser kan være med til at skabe en ny finanskrise, så bør du ifølge Troels Theill Eriksen ikke frygte det.

Politikerne har nemlig indført flere tiltag, som skal forhindre netop det, og så peger andre tendenser heller ikke mod en ny finanskrise.

»Prisstigningerne denne gang er heller ikke så voldsomme, som man så tilbage i 00'erne, hvor boligpriserne i København på 12 måneder steg med 40 procent, da det gik hurtigst,« siger Troels Theill Eriksen.

I dag ligger priserne nemlig med en årlig stigning på omkring ti procent.