En ny undersøgelse fra Boliga, der har sammenlignet antallet af oprettede annoncer på Boliga Selvsalg med ejendomsmægler-annoncer, viser, at mange af hovedstadens boligsælgere vælger den sidste mulighed.

Siden 1. januar i år er 21,5 procent af de udbudte boliger på Nørrebro blevet annonceret af selvsælgere, mens tallet i København NV er på 18,4 procent, på Vesterbro 16,3 procent, på Østerbro 12,9 procent og på Frederiksberg 12,9 procent.

De høje procenter på Nørrebro, Vesterbro og i Københavns nordvestkvarter skyldes især, at der i disse områder bliver udbudt mange andelsboliger, som i højere grad end andre boligtyper bliver forsøgt solgt af sælgerne selv.

Kigger man udelukkende på hovedstadens andelsboligmarked, udgør selvsælgernes annoncer således næsten en tredjedel af det samlede marked i områder som Vesterbro, Østerbro, Nørrebro og i indre by.

Andelsboliger trækker op, villaer trækker ned

Samlet set er 4,4 procent af de udbudte boliger siden 1. januar udbudt via selvsælgere, og mens andelsboliger trækker procenten op, trækker villaerne procenten ned.

Ud af 6.510 hus-annoncer siden årsskiftet, er 105 af dem udarbejdet af sælgere, der vil spare mæglersalæret - det svarer til 1,6 procent af markedet. Lidt højere selvsalgsprocenter finder man på markedet for landejendomme, hvor andelen af selvsalg udgør 4,2 procent, fritidshuse og rækkehuse står for 3,5 procent og ejerlejligheder udgør 2,7 procent.

Af de 176 postnumre, der indgår i undersøgelsen, har ingen selvsælgere oprettet en annonce i 63 af dem, bl.a. i villa-dominerede områder som Vedbæk og Klampenborg.

Vil spare mæglersalær

Boliga har tidligere undersøgt, hvad der er de væsentligste årsager til at vælge selvsalg, og ca. halvdelen af selvsælgerne angiver prisbesparelsen ved at fravælge ejendomsmægleren som hovedargument, mens 20 procent mener, de vil være bedre til at sælge deres bolig end en ejendomsmægler, og 16 procent angiver, at de selv har solgt med succes tidligere.

Se hvor mange der sælger selv i din by

Top 10 mest populære steder at sælge selv, procentandel selvsælgere

København N: 21,5%

København NV: 18,4%

København V: 16,3%

Randers C: 14,3%

København Ø: 12,9%

Frederiksberg: 12,5%

Rudkøbing: 12,5%

Hobro: 11,5%

Brønshøj: 11,3%

Jægerspris: 11,1%

*Boliga har kun medtaget postnumre, hvor der har været minimum 20 udbudte boliger siden 1. januar 2014. Opgørelsen viser henholdsvis andelen af selvsælgere inden for alle boligtyper og andelen af selvsælgere på andelsmarkedet. I begge tilfælde er andelen af selvsælgernes annoncer blevet sammenlignet med ejendomsmæglernes udbud i samme periode.