Endelig var den der.

Boligen med både den perfekte plantegning og adresse. Men inden man skriver under på drømmeboligen er der en række ting, man bør undersøge, så man ikke ender med at købe katten i sækken.

Det er ikke de gamle travere, som at tjekke kommuneskatten, finansieringen, transportmulighederne og lokalområdets salgspriser.

Det er tværtimod en række parametre, du med fordel kan undersøge på egen hånd, så du er sikker på at huset eller lejligheden ikke bare er det rigtige - men det helt rigtige.

Boliga har udvalgt fem områder, boligkøbere bør undersøge nærmere, inden de skriver under på købsaftalen.

Hvor meget støj er der?

Betyder motorvejen et par matrikler væk virkelig noget? Måske ikke. Men det er værd at undersøge, hvor meget støj der er på din nye adresse ved at tjekke geodata på adressen, f.eks. her.

Hvem er dine nye naboer?

Uanset om I skal dele hæk eller væg, kommer du ikke uden om at forholde dig til dine nye naboer. Så undersøg, hvem dine nye naboer er, f.eks. via tinglysning.dk, Google eller Krak. Hvis du er ved at købe dig ind i en etageejendom, kan du tjekke, om ejerne selv bor i lejlighederne, eller om de er lejet ud fx som forældrekøb. Intet af det behøver have en betydning, men sæt dig ind i den kultur, der hersker tæt op ad din bolig.

Hvor mange indbrud er der i området?

På Danmarks Statistik kan du se, hvor mange indbrud der er i de enkelte kommuner, og på den måde kan du tjekke, om du bliver mere eller mindre udsat end i din nuværende kommune. Det kan derudover være en god idé at tjekke, om man kan tilmelde sig nabohjælp (https://nabohjælp.dk/om-nabohjaelp/), så man i sit nye kvarter kan være med til at forebygge indbrud.

Er der risiko for oversvømmelse?

De senere år har der været stadigt flere ekstremregns-scenarier - og vil man gerne undgå, at skybruddet flytter ind i den nye kælder, skal man være forberedt. Tjek derfor geodata på matriklen, f.eks. her, inden du flytter ind.

Hvordan er den lokale folkeskole?

De fleste forældre går meget op i, hvordan den lokale folkeskole er. Undervisningsministeriet laver på deres hjemmeside www.uddannelsesstatistik.dk en opgørelse over, hvordan de enkelte skoler klarer sig. Her kan du altså se, om dine børns kommende distriktsskole lever op til dine krav og forventninger.