Det er efterhånden blevet sagt om og om igen, slået fast med syvtommerssøm og mejslet ind i sten; Lejeboligmarkedet i landets største byer er brandvarmt, og man skal stå rigtig tidligt op for at være med.

Det gælder også for de af landets studerende, der netop har fået afgjort, hvor uddannelsen skal tages, og dermed også hvor ungdomshyblen skal være lokaliseret.

»Det kan være virkelig svært at finde en lejebolig på det marked, vi ser i de store byer, og derfor kan man ikke bare nøjes med at holde et halvt øje én gang om ugen,« siger Christina Eiby, der er daglig leder for Boligas udlejningssite Lejnu.dk.

»Det kræver tid - både at finde den rette lejebolig og at lave en god ansøgning til udlejerne.«

Trods det hektiske marked er der stadig en stribe faldgruber, som mange leje-kandidater falder i. Her er Lejnu.dks gode råd til at undgå dem.

Kom forrest i køen til lejeboligerne:

1. Vær realistisk

Både når det kommer til stedet, prisen og længden af lejemålet, handler det om at være realistisk og om at indse, at du sandsynligvis bliver nødt til at gå på kompromis.

Måske kan du godt leve med en kortere udlejningsperiode, hvis ejendommen har en god beliggenhed. Eller en lidt lavere husleje, hvis boligen ikke ligger midt i centrum.

2. Vedlæg gode anbefalinger

Har du gode anbefalinger fra tidligere udlejere - eller måske fra en arbejdsgiver, der kan stå inde for dig - er det en god ide at vedlægge disse til din ansøgning.

På den måde signalerer du over for din mulige, nye udlejer, at du er stabil og kan betale huslejen.

3. Link til sociale medier

Du kan med fordel linke til dine profiler på sociale medier, det giver udlejer mulighed for at lære dig endnu bedre at kende, før han skal træffe sin beslutning.

Måske har I en fælles hobby, du ikke lige havde nævnt i ansøgningen - eller ligefrem fælles venner/forbindelser/kontakter.

4. Drop mor og far - søg selv

Det er dig, der leder efter et sted at bo - ikke dine forældre. Så har den magelige tanke om at få dem til at søge på dine vegne strejfet dig - så skyd den ned.

Vis at du er selvstændig og kan bo alene - og tag selv kontakt til udlejerne.

5. Tag dig tid til at skrive en ordentlig ansøgning

Hvis du tror, at dit bedste kort på lejebolig-hånden er fart, har du ikke nødvendigvis ret. Mange udlejere samler ansøgninger til bunke og vælger dem ud, de bedst kan lide.

Det er derfor en rigtig god ide, at tage sig tid til at skrive en god ansøgning. Præcis som når du søger job.

Læs flere fifs og tricks til ansøgningen her