Foråret banker for alvor på døren.

Og som sommerkjoler og bare ben blandt fuglefløjt og solstråler kan sætte fjant i hovederne på os, kan havernes lysegrønne blade og stuer badet i solskin også få de boligsøgendes hjerter til at banke lidt hurtigere og hårdere.

Men det kan blive dyrt at lade hjertet tale, i hvert fald hvis det betyder, at du glemmer at tænke ordentligt over prisen.

Størstedelen af landets huse bliver nemlig solgt under den pris, der først stod på salgsopstillingen, og derfor er der god grund til at give prisen et kritisk gennemsyn.

»Det kan være svært at vurdere om et hus er realistisk prisfastsat, og risikoen er, at man får købt for dyrt. Der vil altid være boligsælgere, der prøver markedet af med en høj salgspris i håb om, at der alligevel er en interesseret køber,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea, til Boliga.

»Vi anbefaler altid, at køberne undersøger markedet nøje, inden de underskriver en købsaftale. Fx ved at tage til åbent hus på andre boliger i området, kigge på boligannoncer og undersøge tidligere salgspriser for sammenlignelige ejendomme. Det hele kan findes online, så det er nemt at gå til for de fleste. Det er vigtigt at få lagt et realistisk budget fra start af, så man ved, hvor meget man kan købe bolig for. Det kan spare familien for både tid og ærgrelser, og samtidigt gøre boligkøbet mere overskueligt,« siger hun.

Største afslag

Samlet set er det 84 procent af de af landets villaer og rækkehuse, der er solgt i år, som er blevet solgt til en lavere pris, end hvad husene ramte markedet med første gang, oplyser Boliga.

Men i kommuner som Haderslev, Nyborg, Struer, Morsø og Ringkøbing-Skjern er det 95 procent eller endnu flere af årets hushandler, der er solgt under den første udbudspris.

»Danskerne har en købmand i maven, når de handler bolig, og med god grund. Et afslag på bare ét eller to procent kan være mange penge, hvis der er tale om en dyr ejendom. Det ved sælgerne godt, og derfor sætter de ofte prisen en smule for højt, så der er lidt at slå af,« siger Lise Nytoft Bergmann.

»Er boligen ikke solgt inden for en rimelig periode, er det signal til køberne om, at de måske kan presse sælger ned i pris. Men det kræver selvfølgelig, at sælgerne holder sig ajour med udbudstiden og de almindelige salgspriser i området,« siger hun.

Særligt i udkantskommunerne har der i år været ganske betragtelige summer at komme efter.

På Langeland lyder det gennemsnitlige prisnedslag på årets hushandler således på 26 procent, mens sælgerne på Lolland, Morsø og Struer i gennemsnit har skruet prisen 18 procent ned. Det gør kommuner til de steder i landet, hvor der i år er givet de største procentvise prisnedslag.

Se hvor meget der slås af priserne, før køberne slår til.