Endnu en arving. En ny - pladskrævende - hobby. Eller måske det ultimative walk-in, så kjolerne, stilletterne og solbriller virkelig kommer til deres ret.

Der kan være mange gode grunde til, at man gerne vil have et ekstra værelse. Men skal det kombineres med det søde storbyliv med gadefester, butikker og naboer en enkelt væg væk, så skal man være klar over, at hver en kvadratmeter bliver dyrere, når lejligheden vokser med et rum.

Tendensen gælder både på det københavnske, aalborgensiske og aarhusianske boligmarked, viser en opgørelse fra Boliga.*

For mens en 1-værelses lejlighed i Aalborg kostede 15.921 kroner kvadratmeteren i 2016, så steg den til 18.722 kroner for en 2-værelses og så op til 19.339 kroner for en 4-værelses.

Samme historie gentager sig i Aarhus, hvor køberne måtte slippe 26.258 kroner for hver kvadratmeter for en 1-værelses, mens de var oppe og betale 31.254 kroner for en 5-værelses.

Køberne og boligmassen

Samme sang synger sælgerne i hovedstaden. At der her er så stor forskel på prisen for en lille og en større lejlighed, hænger ifølge Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker hos Nykredit, sammen med de potentielle købere:

»Unge, enlige, studerende og forældrekøbere, der ikke har behov for så meget plads, udgør en større del af efterspørgslen efter de mindre ejerlejligheder. Disse købere har normalt ikke en lige så stor købekraft som større og etablerede familier, der primært er køberne blandt de større ejerlejligheder. Blandt disse købere er indkomsten højere, hvilket er med til at presse kvadratmeterpriserne op blandt de større boliger,« siger han til Boliga.

Og priserne på de større lejligheder i København er da også presset højere op. En to-værelses lejlighed koster 32.950 kroner for en to-værelses, mens dobbelt så mange værelser vil koste 36.503 kroner kvadratmeteren.

Nyt eller gammelt

København er dog så stor, at der er forskelle fra bydel til bydel. For mens en 3-værelses på Vesterbro koster 41.485 kroner per kvadratmeter, så koster samme antal værelser i Valby 31.644 kroner.

Udover forskellen fra område til område, er der også et andet element i hovedstadens varierende priser på antallet af værelser. Det drejer sig om det år, ejendommen stod færdig:

»Langt størstedelen af de nybyggede lejligheder har mere end to værelser. Da kvaliteten af nybyggeri er højere end på den eksisterende boligmasse, afspejler det sig også i kvadratmeterpriserne, der er højere på de nye boliger. Det er med til at trække priserne op på ejerlejligheder med flere værelser,« siger Jacob Isaksen.

HER kan du se kvadratmeterpriserne på udbudte lejligheder i alle landets kommuner.

* Boliga har opgjort salgskvadratmeterprisen for ejerlejligheder fordelt på antallet af værelser i landets tre største byer. Desuden er den opgjort på de københavnske postdistrikter, hvis der har været minimum 20 salg i distriktet af den størrelse lejlighed. Opgørelsen er lavet for de seneste ti år.