Else og Axel har haft sommerhus i Vejlby Klit ved Vesterhavet siden 1981.
Else og Axel har haft sommerhus i Vejlby Klit ved Vesterhavet siden 1981. Foto: Morten Stricker
Hvad har borgerne i Roskilde til fælles med borgerne i Albertslund, Måløv og 51 andre byer rundt om i landet?
 
De er alle vilde med at købe sommerhus i Nykøbing Sjælland.
 
Boligsiden Boliga har for første gang opgjort, hvor borgerne i de danske byer foretrækker at købe sommerhus*, og i 54 byer er det mest populære område Nykøbing Sjælland i nordvestsjælland, mens østjyske Ebeltoft og Væggerløse i den sydlige del af Falster er foretrukken sommerhusby for borgerne i henholdsvis 33 og 25 byer.
 
Københavnere vil til Nordsjælland
Når hovedstadens indbyggere er ude for at handle fritidshuse, er det især Nordsjælland der trækker.
 
I indre by har de fleste borgere valgt at købe bolig i Vejby - en præference de deler med folk på Østerbro -  mens man på Nørrebro og Vesterbro foretrækker Jægerspris, og i de øvrige københavnske postnumre peger pilen mod Nykøbing Sjælland.
 
I de øvrige store byer er der knap så meget diversitet i udvælgelsen af yndlingsområde.
 
Aarhusianere køber først og fremmest sommerhus i Ebeltoft, mens borgerne i samtlige postnumre i Odense foretrækker at erhverve fritidsbolig i Otterup på den nordlige del af øen.
 
I Aalborg tager Hals førstepladsen i tre postnumre, mens Blokhus er topscorer i en enkelt bydel.
 
Tisvildeleje er dyrest
Hornbæk i Nordsjælland har traditionelt tiltrukket en stor del af sit publikum fra velhaverområderne lige nord for København, og Boligas undersøgelse bekræfter det billede.

Således er byen nummer ét på listen i bl.a. Hellerup, Charlottenlund, Klampenborg, Vedbæk, Skodsborg og Rungsted Kyst.
 
Og hvad så med borgerne i Hornbæk? Jo, de foretrækker såmænd at tage nogle få kilometer mod syd og købe deres sommerhuse  i Tikøb.
 
Selvom Hornbæk er overordentlig populært blandt den velstillede del af befolkningen, er det ikke her, man finder landets højeste kvadratmeterpriser på fritidshuse.
 
Den rekord tager nabobyen Tisvildeleje sig af med en gennemsnitlig salgskvadratmeterpris på 24.900 kr. i 2012, og måske er det derfor, at borgerne i Tisvildeleje først og fremmest vælger at købe sommerhuse i nabobyen Vejby, hvor kvadratmeterpriserne er godt 8.000 kr. lavere i snit.
 
Se hvor folk fra din by foretrækker at købe sommerhus
 
*Statistikken er baseret på det postdistrikt, ejerne af fritidshusene bor i og det postdistrikt, deres fritidshus ligger i. Kun postdistrikter, hvor der er registreret min. fem sommerhussalg, er taget med i statistikken.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.