Flere jyske byer får endnu flere borgere over de kommende år, og det er Horsens, der står til den største stigning.

Gang på gang bliver der snakket om, hvordan hovedstaden suger folk og fæ til. Men det er ikke kun borgerne i 'Kjøwenhavnstrup', der over de næste år kan se frem til endnu flere byfæller; det kan flere jyske byer også, skriver Boliga.

Et af de steder, der ifølge Dansk Statistik står til den største procentvise stigning i befolkningstallet, er Horsens, og ifølge den lokale mægler, Henning Reinholdt fra RealMæglerne Reinholdt & Andersen, er Horsens da også blevet en yderst attraktiv by:

»For år tilbage ville man ikke sige, man kom fra Horsens, for så sagde folk altid "Hvordan er du sluppet ud af fængslet?", men byen har virkelig udviklet sig, og der er en helt vild tilslutning til alle arrangementerne i byen,« siger mægleren, der selv har boet der siden 1958.

Frem mod 2030 forventer Dansk Statistik da også, at kommunen vokser med 13 procent i indbyggerantal. Det er højere end i Aarhus, hvor der forventes en stigning på 12 procent, mens Aalborgs stigning er forventet til at være på 10 procent.

Job til alle

Også i kommunerne Vejle, Randers, Kolding, Skanderborg, Silkeborg og Viborg forventes det, at indbyggertallet frem til 2030 stiger mellem seks og ni procent.

At det lige er de byer, der tiltrækker folk, skyldes blandt andet, at folk søger derhen, hvor der er et bredt jobmarked:

»Det ville ikke nytte noget, at der kun var et job til konen, hvis familien flyttede til Randers. Byerne skal være  så store, at der er arbejde til begge ægtefæller,« siger Peter Hegelund Skriver, lektor i byliv, byudvikling og byplanlægning på Roskilde Universitet.

»Det andet aspekt er, at kommunerne efter den seneste reform blev større, og det hele blev koncentreret i større byer. Livet blev på sin vis blevet suget ud af de mindre byer, og i de før lange gågader er butikkerne nu samlet på midten,« uddyber han til Boliga.

Boligpriserne

En klassisk regel om udbud og efterspørgsel siger, at jo flere mennesker, jo dyrere priser. Det gælder også for boligmarkedet, men det er ikke alle de nævnte byer, der har oplevet eksplosive stigninger.

I Horsens Kommune steg den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en villa således kun med to procent fra 2011 sammenlignet med 2016, viser en opgørelse fra Boliga*.

En nogenlunde enslydende procentvis stigning finder man i Vejle Kommune, hvor prisen per kvadratmeter var 11.329 kr. for fem år siden og kun var steget til 11.667 kr. i år.

Langt større stigninger ses der i Aalborg og Aarhus, hvor stigningen i kvadratmeterprisen er på henholdsvis 15 og 20 procent for villaer.

Så meget stiger befolkningstallet frem mod 2030:

  1. Horsens Kommune: 13 procent
  2. Aarhus Kommune: 12 procent
  3. Aalborg Kommune:10 procent
  4. Vejle Kommune: 9 procent
  5. Randers Kommune: 8 procent
  6. Kolding Kommune: 7 procent
  7. Skanderborg Kommune: 7 procent
  8. Silkeborg Kommune: 6 procent
  9. Viborg Kommune: 6 procent
  10. Rebild Kommune: 6 procent

Her kan du se, hvordan priserne på ejerlejligheder har udviklet sig i din kommune.
Her kan du se, hvordan priserne på villaer og rækkehuse har udviklet sig i din kommune.

*Boliga har haft opgjort de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i første kvartal 2011 og 2016. Der er kun medtaget kommuner, hvor der har været minimum 20 salg i perioden.