Overraskende fusion mellem Jyske Bank og BRF Kredit kan på sigt føre til dyrere boliglån, da færre spillere er lig med mindre konkurrence, mener eksperter.

Jyske Bank smed mandag aften en bombe i kampen om de danske boliglånere ved at købe BRF Kredit, der var det sidste uafhængige realkreditselskab på markedet. Dermed har Jyske Bank meldt sig ind i klubben af såkaldte finansielle supermarkeder sammen med Danske Bank, Nordea og Nykredit.

Ægteskabet er i særdeles en krigserklæring mod Nykredit-koncernen, der også ejer Totalkredit, som Jyske Bank hidtil har haft et samarbejde med. Derfor kan der på den korte bane komme øget konkurrence om kunderne, spår to eksperter.

- Men jeg tror ikke, det kommer kunderne til gode, selvom det måske i en periode vil lægge en dæmper på de prisstigninger, vi ellers havde fået. For på den lange bane handler opkøbet om at tjene flere penge til aktionærerne. Og det vil ske på bekostning af forbrugerne, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Også Hans Peter Christensen, direktør i det privatøkonomiske rådgivningsfirma Uvildige.dk, har svært ved at se, at forbrugerne kan drage fordel af fusionen.

- Man kan selvfølgelig håbe, at Nykredit vil forsøge at holde på kunderne ved at sætte priserne ned, og at Jyske Bank samtidig prøver at lokke flere til med billigere boliglån, siger han.

Men helt overordnet er de to eksperter enige om, at det er skidt for konkurrencen på markedet for boligfinansiering, at der ikke længere er noget alternativ til de bankejede realkreditselskaber.

- De har været meget enige om at skrue priserne op i form af højere bidragssatser. Og nu hvor det sidste uafhængige realkreditselskab er forsvundet, kunne man frygte, at de vil være endnu mere enige om at holde priserne oppe, siger Hans Peter Christensen.

De hæfter sig begge ved, at den nye Jyske Bank-koncern har meldt ud, at målet er en forrentning af egenkapitalen før skat på 10-15 pct. - hvilket er væsentligt mere, end de to selskaber har præsteret hver for sig.

- De penge skal hentes via rationaliseringer og øget indtjening, siger Morten Bruun Pedersen.