Mette Frederiksens planer om at optage gæld for at finansiere et markant øget forsvarsbudget kan ende med at få betydning for den helt almindelige dansker.

Både inflation og boligrenter kan nemlig på sigt få et nøk opad, vurderer ekspert.

Cheføkonom hos Sydbank, Søren Kristensen, peger således på, at det typisk er et dårligt tegn, hvis staten skal ud og låne for at finansiere øgede omkostninger.

Normalt vil det sætte sig i blandt andet boligrenter, hvis de vilkår, som staten optager lån til, bliver dårligere på grund af eksempelvis manglende tillid. 

Men Danmark er i en så tilpas gunstig gældssituation, at Søren Kristensen ikke forventer, at det på den måde kommer til at udløse højere renter og inflation.

»Hvis det skal have en betydning, så tror jeg snarere, at det kan lægge et pres på økonomien, at vi skal bruge flere hænder i forbindelse med en forøgning af forsvarsbudgettet samtidig med, at der ikke er stor overskudskapacitet,« siger Søren Kristensen til B.T.

Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank
Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank Foto: Sydbank
Vis mere

Han forklarer, hvordan det hænger sammen.

»Det kan betyde en lidt højere inflation og dermed lidt højere renter, hvis det betyder, at der kommer til at mangle hænder i økonomien,« siger Søren Kristensen.

»Det har det med at skabe et ekstra lønpres, og det ved vi kan give højere inflation. Det er måske der, det kan komme til at betyde noget.«

»Den effekt, som det kunne have på renterne er også skabt på baggrund af, at man også øger forsvarsbudgetterne i mange andre lande,« understreger han desuden.

Hvad betyder regeringens planer for boligejerne?

»Svaret er på den korte bane 'ikke rigtig det store',« siger Søren Kristensen.

»På den længere bane vil det selvfølgelig være med til at lægge et opadgående pres på boligrenterne. Men det er meget svært at spå om hvor meget,« tilføjer han med henvisning til usikkerheden omkring, hvordan pengene skal bruges.

Søren Kristensen understreger, at Mette Frederiksens udmelding 'ikke på nuværende tidspunkt' får Sydbank til at ændre på bankens renteprognose. Man forventer fortsat, at renterne vil falde.

»Men det kan have betydning for, hvordan det går med den gradvise nedtrapning af renteniveauet, som vi forventer. Altså hvornår stopper den og hvor langt ned kommer den,« forklarer han.