Vi har alle hørt om dem.

Andelsboligerne i København og Aarhus, der er vurderet til priser så meget lavere end deres tilsvarende ejerlejligheder, at selv folk med gennemsnitsindkomster kan købe sig nok plads til en familie på fem.

Eller hvor den to-værelses har en pris på et niveau, hvor selv et par studerende kan være med.

Men ikke alene er det svært at finde ind på andelsboligmarkedet. Det er også let at fare vild, skriver den uafhængige boligside Boliga.

For at købe en andelsbolig er markant anderledes end at købe en ejerbolig, og derfor er det vigtigt, at man som køber har sat sig ind i alle aspekter ved boligtypen, inden man sætter autografen på en købsaftale.

By eller land

Især det økonomiske element kan være mindre gennemskueligt, fordi du ikke bare køber et andelsbevis - du køber også en del af en gæld.

»Du kan ikke nøjes med at kigge på prisskiltet på andelsboligen, du skal også finde den gæld, der er bagved. Det er altså den tekniske pris, der fortæller dig, om boligen er dyr eller billig i forhold til andre boliger i området,« siger uafhængig andelsbolig-analytiker Tejs Volfsberg Carstensen fra Dansk Andelsbolig Analyse til Boliga.

»Det er et lokalt fænomen, at andelsboliger er en hot vare. For i Udkantsdanmark kan du finde andelsboliger, der i virkeligheden er langt dyrere end den samme bolig i ejerform. Og det er en af de største udfordringer for andelsboligmarkedet, at der er så stor forskel,« siger han.

Tejs Volfsberg Carstensen har over for Boliga gennemgået tre aspekter, du skal overveje, inden du køber en andelsbolig - og så har han et fif til, hvordan man kan score den gode andelsbolig.

1. Økonomien

Det er som nævnt vigtigt at undersøge økonomien i hver enkelt forening grundigt. For du skal ikke kun se på, hvad du eventuelt selv låner til indskuddet:

»Du skal sætte dig ned og undersøge foreningens økonomi grundigt. For der kan vente stigninger i boligafgiften, hvis der i øjeblikket ikke bliver betalt af på en stor gæld, som tværtimod venter forude,« siger Tejs Volfsberg Carstensen.

2. Ejendommens stand

Lav boligafgift = god handel. Er det din tommelfingerregel skal du vide, at den ikke nødvendigvis er helt sikker. For en andelsforening kan sagtens skubbe en vedligeholdelsespukkel foran sig, og den skal betales på et tidspunkt:

»Det er ret vigtigt, man undersøger tilstanden på ejendommen, og det kan være nødvendigt med ekstern hjælp. Der er foreninger, hvor man har syltet på vedligeholdelsen, så selvom der er en billig boligafgift nu og her, kan der være en væsentlig stigning i vente,« siger Tejs Volfsberg Carstensen.

3. Foreningens medlemmer

En andelsforening er på sin vis et stort bofællesskab, hvor det er beboerne selv, der har ansvaret for det praktiske og indtræder i bestyrelsen - og det kan føre problemer med sig:

»I gamle dage var der ikke så mange penge på spil i andelsforeninger, men i dag er priserne steget. Det har også givet en større mistillid i de enkelte foreninger, fordi der er kommet flere penge mellem hænderne på folk, og mange er bange for at miste dem igen eller blive snydt. Bestyrelsesmedlemmerne er tit amatører i den form for arbejde, men de håndterer midler på professionelt niveau,« siger Tejs Volfsberg Carstensen til Boliga.

Fif: Sådan scorer folk sig den store lejlighed

Eksterne ventelister. Uanset at det kommer til at tage måneder eller år at få en lejlighed i de gode foreninger i storbyerne, så kan det være en fordel af skrive sig på listen - også selvom man ender med den mørke stuelejlighed i første omgang:

»Man kan bytte sig videre til foreningens bedste - eller største - lejligheder, når man først er andelshaver. På den måde kan man få sig en god lejlighed på sigt. Men der er altså kommet det ekstra led ind, før man kan bytte skyggelejligheden ud med den på solsiden,« siger Tejs Volfsberg Carstensen.

Et andet aspekt er, at man slipper uden om et fænomen, der fra tid til anden nævnes i forbindelse med køb af andelsbolig:

»Ventelister er også din garanti for at der ikke er sorte penge involveret, hvis den er styret af en professionel administrator,« siger Tejs Volfsberg Carstensen.

Se københavnske andelsboliger til salg her

Se aarhusianske andelsboliger til salg her